Nieuwbouw

Veiligheidsmaatregelen op bouwplaatsen

Veiligheidsmaatregelen op bouwplaatsen
Een bouwplaats is een van de meest riskante en veeleisende plekken om te werken. Het risico op letsel is aanwezig en daarom hebben deze werkplekken strenge regels met betrekking tot veiligheid. Werknemers werken op hoogte, met zware machines en verplaatsen de gehele dag materialen naar verschillende plekken op de site. De werkgever is verantwoordelijk voor goede veiligheidsmaatregelen. Door regelmatig trainingen te organiseren over onderwerpen als risicobewustzijn, wordt het risico op letsel onder werknemers verminderd.

Hieronder volgen een aantal veiligheidsrisico’s die het meeste voorkomen op bouwterreinen, en die u kunt bespreken tijdens trainingen:

1. Uitglijden, struikelen en vallen

Het is geen verrassing dat bouwvakkers meer kans lopen om te struikelen of vallen op het werk: de grond is vaak oneven, met modderige wandelpaden en gereedschappen, materialen en apparatuur die verspreid over het terrein liggen. Het is belangrijk dat bouwvakkers altijd overzicht houden, zodat het risico op letsel klein blijft. Tijdens trainingen kunnen de medewerkers leren waarvoor zij moeten uitkijken.

2. Werken op hoogte

Bouwvakkers die op hoogte werken, moeten ogen in hun achterhoofd hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral als een medewerker niet met beide benen op de vaste grond staat. De meeste personen die op een bouwplaats werken, stappen af en toe op een steiger, kraan of schaarlift. De risico’s die hieraan vastzitten, verschillen per machine, maar het risico dat een medewerker ervan afvalt is groot als de gepaste veiligheidsvoorschriften niet worden gevolgd. Zorg er dus voor dat het personeel is getraind voor de machines waarmee ze werken.

3. Elektriciteit

Een van de grootste gevaren op de bouwplaats is elektriciteit. Bij elk bouwproject wordt het punt bereikt waarop de elektrische installatie uitgevoerd moet worden, en niet iedereen is hier vertrouwd mee. Terwijl professionele elektriciens kabels leggen en aansluiten, gaat het andere werk op drukke bouwplaatsen gewoon door. Hierdoor ontstaat kans op elektrocutie. Om dit risico te verlagen, is het belangrijk dat alleen opgeleide en gekwalificeerde elektriciens de elektrische installaties uitvoeren.

4. Geluid

Werkers die veel op bouwplaatsen werken, weten dat geluid een groot risico is voor bouwvakkers en andere medewerkers op de site. Geluid kan op lange termijn schade veroorzaken aan het oor als werknemers niet de juiste beschermingsuitrustingen krijgen. Nu gaat het natuurlijk niet om het zachte brommen van een gehuurde heater om te voorkomen dat een kamer ijskoud wordt, maar juist het luide drillen van gereedschap en machines. Laat medewerkers trainingen volgen over de gevaren die hard geluid met zich meebrengen.

5. Bewegende voorwerpen

Bewegende machines en gereedschappen vormen altijd een gevaar op de werkplek. Op de bouwsite worden machines natuurlijk veel gebruikt, of het nu is om bakstenen of mortel te verplaatsen. Sommige bouwplaatsen zijn vrij klein, en als grote graafmachines en transporteurs hier bezig zijn, verhoogt dit het risico dat een van deze machines in aanraking komt met een medewerker. Als niet iedereen goed weet waar ze op moeten letten, verhoogt dit het risico op ongelukken.

Op iedere bouwplaats is het risico op letsel hoog onder werknemers. Door iedere nieuwe werknemer de juiste trainingen te laten volgen voordat zij beginnen te werken, vermindert dit risico aanzienlijk. Laat medewerkers regelmatig opfriscursussen volgen en houd zo de veiligheid op de werkplaats voor iedereen optimaal.

Ook interessant