Vestigingswet bouw definitief afgeschaft per 1 januari 2019

  BE   22 oktober 2018 Bron: Bouwunie
Vestigingswet bouw definitief afgeschaft per 1 januari 2019
Het is nu definitief. De Vlaamse regering schaft per 1 januari 2019 de vereiste beroepsbekwaamheden voor de bouwberoepen af. Bouwunie vindt dit een slechte zaak. Voor heel wat beroepen is een minimum aan beroepskennis absoluut noodzakelijk. In de bouwsector blijven kwaliteit en veiligheid erg belangrijk. Grootste dupe van de afschaffing is de consument. Want hoe weet die of de aannemer die zijn woning bouwt, een muurtje afbreekt of de verwarming nakijkt daar wel de juiste kennis voor heeft? Maar ook de Vlaamse bedrijven zijn “gejost”. Zeker starters en nieuwe bedrijven. Europese bouwondernemingen moeten nergens in België voldoen aan vestigingsvoorwaarden. Maar hoe zit het nu met Vlaamse bouwbedrijven die in Wallonië of Brussel gaan werken? Bouwunie vraagt al langer dat Vlaanderen hiervoor een samenwerkingsakkoord afsluit met de andere twee gewesten. Zodat Vlaamse bouwondernemers niet gediscrimineerd worden.

Onze vestigingswet staat onder druk sinds de Europese richtlijn die bepaalt dat wie in het ene Europese land een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat ook moet kunnen in een ander Europees land. “Het is toch al te gek dat we aan Vlaamse ondernemers strengere voorwaarden opleggen dan aan hun buitenlandse concurrenten”, zo luidt de redening.

De Vlaamse regering volgt deze redenering. En dus is afschaffen blijkbaar eenvoudiger dan de wetgeving EU-proof te maken.

Bouwunie betreurt dat de Vlaamse bouwsector via allerhande kanalen blootgesteld wordt aan onaanvaardbare, maar door onze eigen beleidsvoerders toegelaten, concurrentie. Na de toevloed van buitenlandse bedrijven, onder goedkeurend oog van de EU, en na de deeleconomie en de klusjesdiensten, goedgekeurd door onze federale regering, volgt nu de Vlaamse regering die het pad effent voor allerhande klussers en cowboys. De Vlaamse bedrijven en zelfstandigen uit de bouw moeten steeds meer opboksen tegen deze gelegaliseerde oneerlijke concurrentie. Om moedeloos van te worden!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo