Architectuur

Serpentine-paviljoen open voor publiek

Afgelopen donderdag is het zomerpaviljoen van Serpentine Gallery in Londen geopend. De Chileense architect Smiljan Radic heeft een hunebedachtige constructie ontworpen, met een doorschijnende witte schaal die rust op enkele rotsblokken. Dat roept een gevoel van tegenstelling op, tussen de ‘harde’ rotsen en het fragiel ogende deel erboven. Ook contrasteert het paviljoen met het gebouw van de Serpentine Gallery, waar het voor de entree staat. Tegelijkertijd lijkt het dankzij de rotsen die op het gazon verspreid liggen alsof het bouwwerk een vanzelfsprekend onderdeel is van de tuin.

De huid van glasvezel omhult een interieur dat is georganiseerd rond een lege patio, die lager ligt dan het eigenlijke paviljoen. In deze natuurlijke setting krijgt de bezoeker het gevoel dat het volume lijkt te zweven, zegt Radic. ’s Avonds wordt het bouwwerk verlicht, waardoor de subtiele tinten van de schaal extra worden benadrukt.

Het paviljoen bevat referenties naar eerder werk van de architect, zoals restaurant Mestizo in de Chileense hoofdstad Santiago, waarbij het gebouw wordt gedragen door grote rotsblokken. Radic is de veertiende ontwerper van het prestigieuze Serpentine-paviljoen, na eerder onder meer Rem Koolhaas (2006) en Peter Zumthor (2011).

Het paviljoen in Kensington Gardens kan tot en met 19 oktober worden bezocht. Het gebouw zal worden geprogrammeerd met de befaamde Galleries’ Park Night Series plaats, bijeenkomsten waarbij de nadruk ligt op kunst, poëzie, muziek, film, literatuur en theorie.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant