Architectuur

Serpentine Gallery opent tweede onderkomen

De Serpentine Gallery in Londen opent op 28 september een nieuwe galerie. Vlakbij het bestaande onderkomen is een voormalig buskruitdepot gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwbouw naar ontwerp van Zaha Hadid. De kunstinstelling krijgt er negenhonderd vierkante meter bij. Het grootste deel hiervan zal worden bestemd als expositieruimte, beginnend met een tentoonstelling over de Argentijnse beeldhouwer Adrián Villar Rojas. Daarnaast krijgt de Serpentine Sackler Gallery een restaurant en ontmoetingsruimte. Het gebouw komt nabij het bestaande onderkomen van de instelling in Kensington Gardens.

Zaha Hadid heeft een transparante uitbreiding met een golvend, ‘zwevend’ dak ontworpen voor het eveneens door haar bureau gerenoveerde, tweehonderd jaar oude monument. Voor de Brits-Irakese architect is het de eerste permanente constructie in de stad waar ze werkt. Haar samenwerking met de Serpentine Gallery gaat langer terug.

In 2000 ontwierp zij het allereerste zomerpaviljoen voor de galerie, een prestigieuze opdracht die jaarlijks wordt verstrekt aan een architect die tot dan toe geen gebouw in het Verenigd Koninkrijk had gerealiseerd. In 2007 ontwierp ze een installatie voor het zomerprogramma van Serpentine, ter vervanging van de Duitse architect Frei Otto.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant