Architectuur

Sou Fujimoto ontwerpt Serpentine-paviljoen 2013

De Japanse architect Sou Fujimoto ontwerpt dit jaar het paviljoen in de tuin van de Serpentine Gallery. Dat heeft de Londense kunstgalerie donderdag bekendgemaakt. De 41-jarige Fujimoto is tot nu toe de jongste architect een Serpentine-paviljoen mocht ontwerpen.

Het paviljoen dient als een soort showcase voor architecten die nog nooit een gebouw in Groot-Brittannië hebben gerealiseerd. Onder meer Herzog & De Meuron (2012), SANAA (2009) en Rem Koolhaas (2006) gingen Fujimoto voor. De Japanner heeft tot nu toe voornamelijk in eigen land gebouwd.

Komende zomer verrijst in de tuin van Serpentine een complexe paalconstructie, met een halfdoorzichtig voorkomen. Fujimoto omschrijft het lichtgewicht bouwwerk als een ‘architectonisch landschap, een transparant terrein’ dat bezoekers op verschillende manieren moet aanzetten tot ‘interactie met en verkenning van de plek’.

“Binnen de pastorale context van Kensington Gardens verweef ik het levendige groen met de geometrische constructie. Er zal een nieuwe omgeving ontstaan, waar het natuurlijke en kunstmatige samengaan. Er is geen sprake van alleen architectuur of alleen natuur, maar van de unieke ontmoeting tussen deze twee”, stelt Fujimoto.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant