Architectuur

Kopie gebouw Zaha Hadid eerder klaar dan origineel

Een gekopieerd gebouw dat eerder klaar is dan het origineel. Toparchitect Zaha Hadid vreest dat dit haar komend jaar wel eens zou kunnen overkomen. In Chongqing wordt momenteel hard gebouwd aan een complex waarvan het ontwerp zou zijn gekopieerd van een project van Hadid in Beijing.

In 2014 moet het winkel- en kantorencomplex Wangjing SOHO klaar zijn, een van de vele projecten die Hadid inmiddels in China heeft lopen of opgeleverd. Het ensemble bestaat uit drie gebouwen, die vanaf de grond op gebolde zeilen lijken en van bovenaf op zwemmende koikarpers.

Hadid is, zeker sinds de opening van het Guangzhou Opera House in 2011, zeer populair in China en wordt daar naar eigen zeggen veel gekopieerd. Hoewel ze dit volgens Der Spiegel in filosofische zin ‘best opwindend’ vindt, heeft ze er wel moeite mee dat er met een lookalike van Wanjing SOHO harder wordt opgeschoten dan met het project zelf.

De ontwikkelaar van Chongqing Meiquan 22nd Century, het gewraakte project, heeft eerder dit jaar beschuldigingen van kopie ontkend. Het ontwerp is gebaseerd op keien, werd in mei meegedeeld tijdens een persconferentie, zo meldt de website China Intellectual Property. Bovendien lijkt het complex op meer projecten die in het land worden gebouwd.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant