Architectuur

Serpentine Sackler Gallery opent deuren officieel

Zaterdag wordt in Londen de Serpentine Sackler Gallery geopend. Voor het tweede onderkomen van de Serpentine Gallery is een oud buskruitdepot verbouwd en uitgebreid. Met name in de nieuwbouw is de hand van Zaha Hadid Architects zichtbaar. Het Britse architectenbureau heeft met de Sackler-galerie diens eerste permanente project in thuisstad Londen gerealiseerd, dertien jaar nadat Zaha Hadid het jaarlijkse zomerpaviljoen van de Serpentine Gallery mocht ontwerpen. Een tweehonderd jaar oud monument werd gerenoveerd en heringericht én uitgebreid met een café annex evenementenruimte.

Laatstgenoemde onderdelen zijn ondergebracht in een constructie met een zwevende luifel van glasvezeldoek en glazen wanden. De nieuwbouw vult met haar dynamische voorkomen het kalmer ogende bestaande gebouw aan, zegt het architectenbureau. Het dak rust op vijf kolommen, die aan de bovenkant daglicht binnenlaten.

Het buskruitdepot is voorzien van een nieuw dak waarin daglicht binnenstroomt via daklichten, die met behulp van blinden weer verduisterd kunnen worden. Ook is het gebouw heringericht met twee rechthoekige tentoonstellingszalen en uitgebreid met nog een dynamische uitbouw waarin zich een derde expositieruimte bevindt.

Het negenhonderd vierkante meter omvattende twee filiaal van de Serpentine Gallery bevindt zich op tweehonderd meter van het oorspronkelijke onderkomen van de gerenommeerde galerie. Het terrein rond het gebouw in Kensington Gardens is ingericht naar ontwerp van landschapsarchitect Arabella Lennox-Boyd.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant