Rem Koolhaas: architect in de spotlights (fotospecial)

29 augustus 2012 Bron: Bouw & Wonen
Rem L. Koolhaas (geboren 17 november 1944 te Rotterdam) is een Nederlandse Architect. In Nederland is er aansluiting bij het Postmodernistisch werk van de 'late' Oud, zoals zichtbaar is in het Congresgebouw in Den Haag. Koolhaas voelt zich verder aangetrokken door Architecten die bekend staan wegens hun grote en internationale visie, zoals Le Corbusier en Mies Van Der Rohe. Nu wordt Koolhaas beschouwd als één van de belangrijkste Architecten van de laatste decennia.

Koolhaas richtte in 1975 het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) in Londen op en kreeg in 2000 voor zijn werk de Pritzker prijs.

Eind jaren negentig werd OMA, tijdens het ontwerp voor het nieuwe hoofdkwartier van universal (tegenwoordig Vivendi), voor het eerst geconfronteerd met snelle veranderingen in de mediawereld en een steeds belangrijker wordend virtueel domein. Om hier in de ontwerppraktijk adequaat op te kunnen reageren, werd door Rem Koolhaas en OMA besloten AMO op te richten. Terwijl OMA zich met de Concrete bouwopgave blijft bezighouden, richt AMO zich volledig op het onderzoek en houdt het zich bezig met vragen ten aanzien van organisatie, identiteit, cultuur en programma. AMO ontwikkelt bovendien Manieren waarop alle mogelijke ingrediënten van een bepaalde situatie kunnen worden ingezet. In AMO komen een aantal inhoudelijke lijnen samen: de expertise van OMA en de inhoud die binnen de onderzoeksprojecten aan de Harvard University wordt gegenereerd. OMA en AMO werken vaak samen aan opdrachten, waarbij AMO zich vooral op de organisatie en identiteit van de opdrachtgever richt.

Bekijk de fotospecial van Rem Koolhaas. Klik hier.
Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo