Nieuwbouw

Reconversie van de voormalige Lecot Site in Heule

De reconversie van de voormalige Lecot Site in Heule maakt deel uit van een masterplan die de ruimte tussen het park van Heule, het Lagaeplein, de St Eutropiuskerk en de Heulebeek ordent voor de komende decennia.
Uit voorafgaandelijke besprekingen met de stedenbouwkundigen van de stad Kortrijk en de provincie alsook met Monumenten en Landschappen is er een ruime consensus ontstaan rond het project die geleid heeft tot een bouwaanvraagprocedure die nu lopende is.
De beeldbepalende ligging in het centrum en de integratie van het project langsheen de fiets- en wandelroutes opgenomen in de studie van de Heerlijke Heulebeekvallei zorgen er voor dat de achterkant van vandaag opnieuw een voorkant wordt in de toekomst. Een herwaardering van de heulebeek die door de dorpskern loopt. Het bouwproject verbindt de aanwezige groenstructuren van het park van Heule met de toekomstige groene ruimte die het Lagaeplein kan worden.

recreatie, wonen, dienstverlening en werken

Het project speelt in op de algemene stedenbouwkundige tendens om verschillende functies te verweven teneinde een levende en leefbare stad te bouwen, dit op maat van Heule.

Reconversie van de voormalige Lecot Site in Heule

Drie ingrepen vormen het totaalbeeld

Aan de kant van de Pastoriestraat wordt in de lijn van de bestaande bebouwing een eerste bouwvolume geplaatst. Langsheen de Heulebeek wordt een strak, ritmisch opgebouwd hedendaags bouwvolume ingeplant die sterk inspeelt op de omgeving. De vroegere kerkhofmuur wordt gereconstrueerd en zal openingen krijgen die de toegang vormen tot de woongelegenheden.
Een hedendaags gebouw achter de kerkhofmuur langsheen de Heulebeek, ingebed in een mooie ruime groene omgeving zal terug levendigheid rond de kerk brengen.

Wonen voor een ruime doelgroep

De gevels hebben een heel strak - bijna spartaans - ritme, verwijzend naar industriële (droog)loodsen, maar met speelse onderbrekingen, grotere raampartijen waar nodig, inpandige – en uitkragende terrassen.
Alle woongelegenheden hebben een substantiële bruikbare buitenruimte. Inzake planopbouw is zoveel mogelijk gekozen voor doorkijk-appartementen, daarom zijn het woongelegenheden met grote diversiteit (voor jong en oud), met een ruimte(-lijk-)gevoel en betaalbaar. Leeffuncties en slaapfuncties werden telkenmale ingeplant waar ze het best horen. Door de planopbouw is er geen voor- en achtergevel, maar zijn beide gevels representatief.

Reconversie van de voormalige Lecot Site in Heule

Er zijn 30 woongelegenheden voorzien waarbij de bewoonbare oppervlakte variëert van 90 m2 tot 130 m2. Het project biedt tevens 365 m2 handelsruimte die opsplitsbaar is naargelang de behoefte.
Het parkeren voor 40 wagens gebeurt volledig onder het gebouw zodat de omgeving zo kwalitatief mogelijk kan aangelegd worden.

De start der werken is voorzien voor na het zomerverlof. De woongelegenhden zullen klaar zijn eind 2016.

Ook interessant