Vastgoed

Meer studenten op kot in de Kortrijkse binnenstad

Kortrijk bloeit als studentenstad. De universiteit en de hogescholen trekken steeds meer studenten aan. Van de zowat 9500 studenten zijn er ruim één vierde kotstudenten. Die zoeken hun eigen stek niet alleen op Hoog-Kortrijk, want de vraag naar studentenkamers stijgt ook in de binnenstad. Daar kan de aantrekkingskracht van het stadscentrum een rol spelen en zeker ook de groei van de campus Howest aan de Karel de Goedelaan. Recente studierichtingen zoals ‘Digital arts & Entertainment’ trekken immers studenten aan van ver buiten de provincie die in de binnenstad van Kortrijk op kot gaan. Maar ook de groei van de Kulak en van de hogescholen Katho en Hiepso is hier niet vreemd aan. De Katho lonkt specifiek naar de binnenstad voor de huisvesting van zijn Erasmusstudenten.

Bij de Kortrijkse huisvestingsdienst zijn er momenteel 265 studentenhuizen gekend voor zowat 2.200 studenten. Er zijn daarnaast ook studenten die private appartementen huren. De meeste kotstudenten verblijven in de buurt van Hoog-Kortrijk waar de Kulak en de hogescholen Hiepso en Katho gevestigd zijn. Maar er komen dus ook kotstudenten bij in de binnenstad, en daarbij hebben ze nu ook de Leieboorden ontdekt. Zo is er een bouwvergunning verleend aan Immo Vanmoerkerke uit Roeselare voor de bouw van een studentenhuis aan de Handelskaai op de hoek met de Beheerstraat. Twee oude panden worden er gesloopt en vervangen door een nieuwbouw met 19 studentenkamers en een handelsruimte op het gelijkvloers. Het ontwerp is van de hand van architect Goedefroo uit Wielsbeke.

“Kotstudenten brengen leven in de brouwerij, nu ook meer en meer in de binnenstad” stelt schepen van stedenbouw Wout Maddens. “Kwaliteitsvolle huisvesting is essentieel. Het schept voor de studenten een positieve band met de stad zodat zij er na hun studies misschien voor kiezen hier te blijven wonen. Een studentenhuis aan de Leieboorden is vrij uniek. Tegelijk lost het project een jarenlange leegstand op aan de hoek van Handelskaai en Beheerstraat.”

“Ik stel vast dat we de laatste tijd veel aanvragen krijgen voor de bouw van studentenhuisvesting. Vorig jaar werden bouwvergunningen afgeleverd voor 13 studentenhuizen met in totaal 133 kamers. Dit jaar zijn al 9 nieuwe studentenhuizen vergund met 78 kamers, onder andere in de Sint Denijsestraat, en er zitten er nog tientallen in de pipeline. Het is nodig dat de stad zicht krijgt op de reële behoefte aan studentenkamers, zodat er op termijn geen overaanbod ontstaat. Wij zullen dan ook vraag en aanbod in kaart brengen.”