Architectuur

Achtergael tekent masterplan voor reconversie Tupperware-site Aalst

Kanaalzones overal te lande ondergaan dezer dagen reconversies naar nieuwe stedelijke gebieden. Ook in Aalst is voor het oud industrieel patrimonium van de Tupperware-site aan de Pierre Corneliskaai een herbestemming in de maak. Architecten Achtergael staat in voor het masterplan en het landschapsontwerp. Studiebureaus Antea, Mint en 3E deden onderzoek naar landschapsontwerp, mobiliteit en duurzaamheid.

De reconversie van de voormalige Tupperware-site omvat daarbij een ontwikkeling met een gemengd programma van ca. 60 000 m². Zowel wonen, werken, ontspanning, cultuur en publieke en commerciële ruimte komen in de nieuwe plannen aan bod, terwijl het zwaartepunt op een residentiële invulling van de projectsite ligt. Commerciële activiteiten, horeca en ondersteunde functies op gemeenschapsniveau worden daarbij voorzien in de bewaarde erfgoeddelen en gekoppeld aan de publieke ruimte aan de waterkant.

Integratie in stedelijk weefsel Aalst

Het masterplan voor de voormalige Tupperwaresite heeft volgens Achtergael de ambitie om de rechteroever te integreren in het stedelijke weefsel van de stad Aalst. Daarbij zocht het architectenbureau naar een manier om een evenwicht tussen het (post)industriële weefsel en het eigentijdse stadsweefsel te bestendigen. Het ontwerp gaat daarom uit van een ruimtelijke structuur met een zogenaamde grotere korrel die qua schaal bemiddelt tussen beide weefsels. De site biedt een ruimtelijk draagvlak voor een aantal kavels van deze gewenste korrelgrootte. Elke kavel wordt zorgvuldig geënt op zijn omringende context en is het flexibele kader waarbinnen tal van woontypologieën denkbaar worden. Het vastleggen van deze kavels geeft vorm en schaal aan de aangrenzende publieke ruimte en organiseert tegelijkertijd de ontsluiting.

Lees verder op Architectura

Ook interessant