Architectuur

RIBA Royal Gold Medal voor Hertzberger

Herman Hertzberger is onderscheiden met de prestigieuze Gold Medal van het Royal Institute of British Architects (RIBA). De Nederlandse architect wordt geëerd om zijn grote invloed op de architectuur in de twintigste eeuw. Hertzberger ontwierp onder meer het internationaal geroemde hoofdkantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn.

Een van Hertzbergers belangrijkste bijdragen aan de architectuur is volgens de RIBA dat hij de strijd aanging met het modernistische idee van ‘form follows function’. “Hertzberger gelooft niet dat de zuivere functie van het gebouw de totale oplossing voor het gebruik van de ruimte bepaalt. Het is een raamwerk dat zijn gebruikers in staat stelt te interpreteren en bepalen hoe ze het bewonen”, schrijft de RIBA.

Structuralisme

Hertzberger (1932) geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van structuralisme, een stroming die in de jaren zestig en zeventig zijn weerslag vond in de architectuur. De centrale idee van samenhang en groei vertaalde zich in geschakelde ruimtelijke eenheden, die geschikt waren voor meervoudig gebruik en eenvoudige uitbreiding.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant