Architectuur

Nominaties RIBA Stirling Prize bekend

Herontwikkeling en transformatie is ook in Groot-Brittannië tot een belangrijk thema uitgegroeid. Liefst drie van de zes genomineerde projecten voor de RIBA Stirling Prize 2011 betreffen een modernisering of renovatie van een bestaand gebouw. Tot de kanshebbende architecten behoren twee oud-winnaars van de prijs.

Donderdag heeft het Royal Institute of British Architects (RIBA) de genomineerden bekendgemaakt. De Strirling Prize wordt jaarlijks toegekend aan het beste Europese gebouw dat ‘in Groot-Brittannië is ontworpen of gebouwd’. Het behoort tot de meest prestigieuze architectuurprijzen ter wereld.

Tot de genomineerde bestaande gebouwen die onder handen zijn genomen, behoort de uitbreiding van het Folkwang Museum in het Duitse Essen. Dit project is uitgevoerd door David Chipperfield Architects, dat in 2007 de Stirling Prize ook al won.

Niet verrassend staat ook de verbouwing van het Royal Shakespeare Theatre in Londen op de shortlist. Dit project van Bennett Associates wordt door de bookmakers dan ook tot de favorieten gerekend. Het getransformeerde kantoorgebouw Angel Building in Londen (Alford Hall Monaghan Morris) is het derde herontwikkelingsproject op de lijst.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant