Architectuur

Zaha Hadid Architects wint Stirling Prize

Het MAXXI Museum in Rome heeft de RIBA Stirling Prize 2010 gewonnen. Het museum is ontworpen door Zaha Hadid Architects. De prijsuitreiking vond plaats in The Roundhouse in Londen.
MAXXI wordt door de jury omschreven als een gebouw dat, hoewel provocerend op vele niveaus, kalmte uitstraalt. De jury waardeert Hadid’s poging om “een landschap te creëren als een serie grotachtige ruimtes, getekend met een vrije, grove lijn. Het resultaat geeft de bezoeker, in plaats van vaste voorgeschreven routes, meer het gevoel van een ontdekkingsreis. Het is misschien wel haar beste werk tot nu toe.”

MAXXI is het nationale museum voor kunst uit de 21e eeuw in Rome. In 2010 is het museum officieel geopend voor het publiek, vier jaar later dan gepland. Het gebouw staat in het noorden van Rome in het stadsdeel Flaminio. Het 30.000 vierkante meter grote museum ligt grotendeels verscholen tussen oude gebouwen in. Het gebouwcomplex kenmerkt zich door overhellende wanden, steile hellingbanen en extreme uitkragingen. In- en exterieur heeft de architect in elkaar over laten lopen

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant