Nieuwbouw

Protest tegen bouwvergunning outletcenter The Loop in Gent

Gents milieufront (GMF) en Unizo protesteerden op woensdag 19 november tegen de bouwvergunning rond The Loop. Die dag betekende ook het startschot van de gezamenlijke sensibiliseringscampagne RIP The Loop. De reacties van het stadsbestuur zijn totaal onbevredigend en toereikend: "De beslissing over The Loop werd tijdens de vorige legislatuur genomen", "De krachtlijnen liggen al jaren vast", "Het is not done om commentaar te geven op geplande projecten", "De winkels zullen enkel oude collecties verkopen"...

Welke afspraken heeft stadsbestuur/stadsontwikkelingsbedrijf gemaakt met projectontwikkelaars?

GMF vroeg al eerder in 2014 verschillende keren de overeenkomsten op tussen het stadsbestuur en de projectontwikkelaars. Telkens werd ons verzoek afgewezen omdat er ‘vertrouwelijke’ informatie in de documenten zou staan.

We horen nu dat de projectontwikkelaars dreigen met schadeclaims van miljoenen euro’s als het project niet doorgaat. Verder vernemen we dat het Gents stadsbestuur tientallen miljoenen euro’s uit eigen middelen investeert om de parking op The Loop te bouwen. Dit project en de vele miljoenen euro’s behoren toe aan de Gentenaars. Daarom willen GMF en Unizo inzage krijgen in de volledige overeenkomst tussen alle partijen. Een reusachtig project als The Loop is te belangrijk om achter gesloten deuren op de tafel van investeerders, projectontwikkelaars en politici te blijven liggen.

Klimaatneutraliteit en duurzaamheid?

Het stadsbestuur streeft naar een klimaatneutraal Gent. De miljoenen extra autobewegingen die jaarlijks verwacht worden, hebben ongetwijfeld een negatief effect op de realisatiedatum van deze doelstellingen.

In het bestuursakkoord van deze coalitie staan deze interessante passages: "Bij de ontwikkeling van The Loop waakt het nieuwe bestuur erover dat op geen enkel moment de grenswaarden inzake mobiliteit worden overschreden" en "De duurzaamheidsmeter [bij stadsontwikkelingsprojecten] wordt zo ruim mogelijk toegepast". Wij gaan ervan uit de duurzaamheidsmeter roodgloeiend staat!

Gentenaars willen geen opgedrongen winkelcentrum dat hun stad verminkt

Ondertussen ziet iedereen behalve het stadsbestuur in dat het outletcentrum een slecht plan is. De coalitiepartners verwijzen naar afspraken uit het verleden en de vorige legislatuur. Dit project is nochtans wel door alle coalitiepartners in het huidige bestuursakkoord bekrachtigd. De enige partijen die beter worden van The Loop zijn de betrokken projectontwikkelaars.

Het stadsbestuur moet de moed opbrengen om dit project te herbekijken en naar de prullenmand te verwijzen. Of wordt dit het bestuur dat de grootste parking aan Gent schenkt? Het rood-groene bestuur dat plat op de buik gaat voor het grote vastgoedgeweld? En schadeclaims van de projectontwikkelaars... Dat waren dezelfde argumenten van de bouwheren van de Lange Wapper in Antwerpen. Die komt er nu toch ook niet?

GMF en UNIZO gaan verder met hun campagne om de stad en de gemeentekernen rond Gent levendig te houden! Al meer dan 1200 bezorgde burgers reageerden op de campagnewebsite www.rip-the-loop.be.

Ook interessant