Nieuwbouw

Termont legt eerste steen van Ikea in Gent

In Gent heeft burgemeester Daniël Termont (SP.A) de eerste steen gelegd voor de nieuwe vestiging van Ikea. Dat moet het paradepaardje worden van de Zweedse meubelgigant. Ikea onderhandelde jarenlang met de stad en met de middenstandsorganisatie Unizo omdat er heel wat tegenkanting was tegen het project.

Unizo vreest dat de komst van de vestiging nefast is voor de winkels in het stadscentrum. De directie en Termont hamerden nu op de vele banen die de vestiging zal creëeren. In de winkel zouden zo'n 350 mensen aan het werk kunnen.

"Bovendien zal er een stroom van mensen ontstaan die geïnteresseerd zijn in interieurinrichting. Die zullen niet alleen bij ons langsgaan, maar ook de andere winkels in de buurt bezoeken", zegt Ikea-directeur Staffan Jeppson.

De vestiging komt aan Flanders Expo, ten zuiden van de stad. Eind dit jaar zou de winkel al de deuren openen. Dan zal ook de vestiging in Ternat de deuren sluiten. Het personeel en management verhuist mee naar Gent.

"Slechte zaak voor centrum Gent"

"Door de komst van Ikea zullen er zo'n 250 banen verdwijnen in de meubelhandel en -industrie. Dat is toch een slechte zaak voor het handelscentrum van Gent", zegt Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt.

"Bovendien verliezen daarnaast nog heel wat mensen in de meubelindustrie hun baan. Ikea koopt immers niet bij Belgische leveranciers."

Unizo verwerpt ook de tendens om grote winkelcentra te bouwen buiten de centra van de steden. "Naast Ikea komt er ook nog eens een outletcenter. De plannen houden gewoon geen rekening met de weerslag op tewerkstelling, ruimtelijke ordening, mobiliteit en milieu."

Ook interessant