Duurzaam Bouwen

Dak stadshal Gent met tropisch hout van twijfelachtige herkomst

Voor de dakbedekking van de nieuwe stadshal op het Emile Braunplein in Gent heeft het stadsbestuur gekozen voor tropisch Afrormosiahout uit Afrika zonder FSC- of PEFC-certificatie, labels voor duurzaam bosbeheer. Dat heeft het Gents Milieufront (GMF) vernomen van het stadsbestuur.
Als belangrijkste redenen noemt de milieudienst de tijdsdruk en een gebrek aan voldoende gecertificeerd hout bij de leverancier(s). Ook is geen enkele gecertificeerde houtsoort volledig conform de technische vereisten van het project, zo luidt het. Het stadsbestuur schermt wel met een Cites-label voor deze houtaankoop, een label voor bedreigde planten- en diersoorten. Dat is tenminste al iets, maar Cites biedt volgens GMF onvoldoende specifieke garanties voor duurzame bosbouw.

Dit project heeft een jarenlange voorbereiding en planning achter de rug. We mogen anno 2012 toch wel verwachten dat ook de aankoop van bouwmaterialen duurzaam en ethisch verantwoord gebeurt? GMF vindt ook dat het stadsbestuur de leverancier(s) van het hout officieel bekend moet maken... Lees het volledige persbericht op onze website.

Ook Filip Verbelen, specialist tropische houtsoorten bij Greenpeace, heeft kritiek: ”Het Cites-certificaat garandeert dat het hout legaal is gekapt, maar zegt niet dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, zoals een FSC-label wel garandeert.” Het Afrikaanse Afrormosia voor deze houtaankoop komt volgens Greenpeace meestal uit Kameroen en Congo: “Het is niet-gecertificeerd tropisch hardhout uit een regio waar corruptie en illegaal kappen eerder regel dan uitzondering zijn.”

Martine De Regge (SP.A), Gents schepen van Openbare Werken, reageert: “Wij hebben van de Vlaamse overheid en meer specifiek OVAM toestemming gekregen om deze houtsoort te gebruiken. Er is een Cites-label, dus wij gaan ervan uit dat het legaal en verantwoord is”. Een antwoord dat volgens GMF onvoldoende is. Het lijkt allemaal een beetje op haastwerk omwille van de strakke timing van dit project. En nu er opschudding ontstaan is over het stedelijke aankoopbeleid, schuift De Regge de zwarte piet door naar een hogere overheid.

Ook interessant