Architectuur

Iconisch passiefcomplex voor Leefmilieu Brussel

Op het Tour & Taxisterrein in Brussel kunnen architectuurliefhebbers zich voortaan vergapen aan een van de meest spraakmakende projecten van de voorbije jaren. Het betreft het nieuwe hoofdkantoor van Leefmilieu Brussel, een indrukwekkend, centraal gelegen passiefcomplex. Het ontwerp verenigt talloze aandachtspunten en eisen – intelligente klimatisatie, toegankelijkheid, compactheid, iconische waarde, functionaliteit, ... – in een transparant gebouw dat smeekt om verder ontdekt te worden. Architect van dienst was het Nederlandse bureau Cepezed.

Een instantie als Leefmilieu Brussel is het aan zijn stand verplicht om stadsgenoten de weg te wijzen naar een duurzame toekomst. Vanaf heden kan het deze voortrekkersrol eindelijk kracht bijzetten met een gebouw dat de verregaande ambities illustreert en demonstreert. Het voormalige gebouw van Leefmilieu Brussel in Woluwe liet qua locatie en (energie-)efficiëntie te wensen over, en dus besloot de organisatie tabula rasa te maken en een nieuw hoofdkantoor te laten bouwen op de Tour & Taxissite, een centrale, makkelijk bereikbare locatie die de komende jaren zal fungeren als spil van het nieuwe Brussel.

Ecologisch visitekaartje

Architect van dienst was het Nederlandse bureau Cepezed, dat in de eerste plaats de opdracht kreeg om een hoogwaardig ecologisch concept uit te denken. Het nieuwe gebouw moet immers gaan fungeren als een bolwerk van energie-efficiëntie en duurzaam bouwen. Dat dit aardig zal lukken, blijkt uit het feit dat het ontwerp al een BREEAM Excellentcertificaat toebedeeld kreeg. “Aangezien passiefbouw in Brussel vanaf 2015 de norm wordt, spreekt het voor zich dat Leefmilieu Brussel niets minder dan een uiterst performant passiefkantoor wil,” vertelt architect Jan Houtekamer (cepezed). “We hebben het gebouw dan ook zo compact mogelijk ontworpen. De grootte van het geveloppervlak is beperkt, zodat er minder transmissieverliezen zijn. Het gebolde dak loopt naadloos over in de sterk beglaasde gevel, die is opgebouwd uit hoogisolerende zwarte sandwichpanelen. Ook de driedubbele beglazing en de thermische onderbreking van de geveldelen dragen bij aan de hoge isolatie- en luchtdichtheidsgraad.”

Lees verder op Architectura