Duurzaam Bouwen

OPZ Geel bouwt circulair mét sociale tewerkstelling

OPZ Geel bouwt circulair mét sociale tewerkstelling
In het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis Geel werd gisteren de bouw van de buitengevels van 5 villa’s van het nieuwe Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salto voorgesteld. OPZ Geel is de eerste openbare bouwheer die kiest voor een circulaire gevelsteen, geplaatst door medewerkers uit de sociale economie. Een duurzame combinatie!

De circulaire gevelsteen is een product van Facadeclick. Elke gevelsteen heeft twee grote gaten waar verbindingen doorheen gaan. Het geheel wordt aan elkaar geklikt zodat je één verbonden gevel krijgt. Het systeem is verankerd met de binnenmuur doorheen de isolatie, zonder dat er lijm of mortel aan te pas komt. Hergebruik is eenvoudig: in plaats van hem te slopen kan elke gevel gedemonteerd worden zodat de klikstenen en de verbindingsstukken weer voor een andere gevel gebruikt kunnen worden.

De gevelsteen wordt gebruikt voor de bouw van 5 grote nieuwe villa’s voor de bewoners van PVT Salto. Geen hoogbouw dus, maar losstaande gebouwen met elke 16 studio’s. De villa’s bieden individueel wooncomfort, gecombineerd met gemeenschappelijke ruimtes. Verloopt alles volgens plan, dan zijn ze volgend voorjaar klaar. De totale kostprijs van het nieuwe PVT wordt geraamd op 7,2 miljoen euro.

Tewerkstelling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

De gevelstenen bij OPZ Geel worden geplaatst door kortgeschoolden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dankzij de samenwerking tussen Facadeclick en Levanto leren deze doelgroepmedewerkers in korte tijd hoe ze met het systeem aan de slag kunnen. Levanto is een sociale onderneming die duurzame tewerkstelling beoogt, ook van doelgroepmedewerkers. Het uiteindelijke doel is om hen, dankzij de ervaring die ze opdoen, te laten doorstromen naar het gewone arbeidscircuit.

Openbare bouwheren motiveren om circulair te bouwen

Circulair bouwen wordt vaak verkeerdelijk duurder aanzien dan traditioneel bouwen. Tijdens de voorstelling van de bouw bij het OPZ toonden de projectpartners aan dat dit niet zo is. Het provinciebestuur maakte van dit startmoment gebruik om ook lokale besturen te laten nadenken over circulair bouwen bij geplande projecten, hand in hand met sociale tewerkstelling.

“Met dit praktijkvoorbeeld kunnen we een belangrijk signaal geven naar andere instellingen en ondernemingen,” stelt gedeputeerde voor Sociale Economie en voorzitter van Kamp C, Kathleen Helsen. “Ook voor lokale besturen opent de combinatie van duurzaam bouwen in samenwerking met sociale economie mooie perspectieven. We zien hier dat dit kan zonder extra kosten en zonder de wetgeving op de overheidsopdrachten uit het oog te verliezen. Lokale besturen die door dit voorbeeld geprikkeld zijn, kunnen bij de provincie Antwerpen een workshop over duurzame overheidsopdrachten volgen.”

Ook interessant