Ventilatie

Nog steeds ontevredenheid ventilatie Vathorst

Bewoners van nieuwbouwwoningen in de Amersfoortse wijk Vathorst blijven ontevreden over de balansventilatiesystemen in hun huizen. Dat blijkt uit tevredenheidsonderzoek van de GGD Midden-Nederland dat dinsdag werd gepresenteerd.

In Vathorst hebben veel mensen last van hun gezondheid. Een op de vijf woningen is uitgerust met het ventilatiesysteem. Veel bewoners zouden last hebben van hun luchtwegen als gevolg van de installatie. Ook stellen veel bewoners sinds 2006 geluidsoverlast te ondervinden van het systeem.

De GGD concludeert dat de situatie sinds 2007 niet is verbeterd. De gemeente Amersfoort neemt nu maatregelen.

Huiseigenaren krijgen een gedeelte van de kosten voor een vijfjarig onderhoudscontract vergoed en er komt een subsidieregeling waarmee bewoners aanpassingen aan de woning kunnen financieren. Daarbij gaat het om mogelijkheden het huis beter te kunnen ontluchten.

Een significante relatie tussen de gezondheidsklachten en de ventilatiesystemen heeft de GGD niet kunnen ontdekken. ,,Toch denk ik dat ook de zieke bewoners zeker baat zullen hebben bij het rapport en bij de maatregelen van de gemeente”, stelt GGD-onderzoeker René Héman.

Ook interessant