Architectuur

Nieuw ontwerp Rotterdam CS kost bijna 500 mln euro

Voor de vernieuwing van het Centraal Station in Rotterdam is 486 miljoen euro beschikbaar. De gemeente Rotterdam, het Rijk en de stadsregio Rotterdam hebben daar een akkoord over bereikt.

Van het geld wordt niet alleen het stationsgebouw opgeknapt, maar moeten ook de aanleg van een autotunnel onder het Weena en de tramverbinding naar Noord worden bekostigd. Eerder was 409 miljoen euro beschikbaar voor het project, dat eind 2009 klaar moet zijn. De financiering van RandstadRail valt buiten dit akkoord. Het is de verwachting dat de nieuwe ov-verbinding met Den Haag in 2008 Rotterdam CS aandoet.

Bouwput
Wethouder Hulman (Vervoer) gaf woensdag het startsein voor de eerste grote bouwwerkzaamheden op het Stationsplein. Het plein is sinds daar deze zomer de voorbereidende werkzaamheden begonnen een bouwput en zal dat de komende jaren ook blijven. Dagelijks passeren duizenden reizigers heistellingen, hekken, vrachtwagens en bouwketen bij hun gang naar en uit het station.

Goedkopere oplossing
Opvallend is dat het akkoord over het budget pas kort voor de start van de werkzaamheden is gesloten. En dat hierdoor vast is komen te staan hoe het nieuwe station er in grote lijnen gaat uitzien. Na de komst van Leefbaar Rotterdam in 2002 werd het eerder gemaakte ontwerp voor CS als megalomaan betiteld en moest een goedkopere oplossing worden gevonden om de duizenden reizigers en ook de HSL en RandstadRail probleemloos te kunnen verwerken.

Het vernieuwde station krijgt een integrale kap, een bredere reizigerspassage, ondergrondse fietsenstalling en aan het Stationsplein komt een transparante hal.

Ook interessant