Algemeen

Akkoord over nieuw plan Rotterdam CS

Het bestaande station Rotterdam Centraal wordt in de nieuwe plannen niet gesloopt, maar in de nieuwbouw opgenomen. De betrokken partijen willen dat Rotterdam Centraal en de directe omgeving in 2010 af is.

De nieuwe opzet, waarop maandenlang is gestudeerd, is meer dan de helft goedkoper dan het plan dat architect William Alsop in 2001 presenteerde. De partijen noemen dit plan nu nog slechts als “een waardevolle referentie”. Met een totaal benodigd budget van 875 miljoen euro bleek het veel te hoog gegrepen. Voetgangers krijgen in het nieuwe ruimtelijk ontwerp prioriteit boven andere verkeersstromen.
In juni wordt een nieuw schetsontwerp voor het gebied gepresenteerd. Dat gaat onder meer uit van verbreding van de huidige reizigerstunnel onder de sporen van 8 naar 30 meter. Naar de zuidkant toe waaiert de tunnel in breedte zelfs uit tot ruim 40 meter. Per perron komen er drie trapverbindingen en een lift. De perronkappen worden 250 meter lang. Verder is voorzien in een grote fietsenstalling met een capaciteit van minimaal 7000 plaatsen.
De stationsterminal wordt doorgetrokken naar het Weena, ter verbetering van de aansluiting van het station op de binnenstad. Een dubbele autotunnel op de kruising Weena-Kruisplein maakt het mogelijk het openbaar gebied van het Weena hoogwaardig en voetgangersvriendelijk in te richten. Een nieuwe tramtunnelverbinding naar het Noorden moet problemen op het Hofplein verminderen. Daar zitten auto- en tramverkeer elkaar vaak in de weg.

Groei
Nieuwbouw is noodzakelijk voor het krappe Centraal Station, omdat het niet berekend is op de verwachte reizigersgroei. Becijferd is, dat het huidige aantal reizigers van 40 miljoen op jaarbasis zal toenemen tot 75 miljoen in het jaar 2025. Dat heeft onder meer te maken met de komst van de hogesnelheidslijn en RandstadRail, de lightrailverbinding tussen Rotterdam en Den Haag. De planvorming stond de laatste tijd onder druk, omdat binnenkort de werkzaamheden voor RandstadRail starten aan de westkant van het station. Het is de bedoeling dat vanaf begin 2005 de langdurige werkzaamheden op het Stationsplein van start gaan.
Volgens het akkoord dat de betrokken partijen afgelopen week bereikten, nemen de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM respectievelijk voor 154 miljoen en voor 55 miljoen deel aan het project. De Stadsregio betaalt 100 miljoen, evenals de gemeente Rotterdam.
In september valt de keus voor een architect. Begin volgend jaar is de volgende ontwerpfase gereed.
Build for Life