Architectuur

Markant parlementsgebouw voor Albanië

Coop Himmelb(l)au heeft het ontwerp voor het nieuwe parlementsgebouw van Albanië gepresenteerd. Het markante bouwwerk moet de democratische aspiraties van het Balkanland weerspiegelen. Het transparante kegelachtige bouwdeel waarin het parlement vergadert, vormt hiervan het krachtigste symbool.

Albanië heeft in 2009 officieel het lidmaatschap van de EU aangevraagd. In afwachting van de toelating wordt in het land gewerkt aan democratisering, bestrijding van corruptie en economische hervormingen. Het nieuwe parlementsgebouw is bedoeld als een architectonische representant van deze ambities.

Zoals in een ideale democratie openheid, transparantie en openbare medezeggenschap met elkaar zijn versmolten, vormen de verschillende onderdelen van het complex in de hoofdstad Tirana een harmonieus geheel, zegt Coop Himmelb(l)au.

Kern van het gebouw vormt de parlementaire zaal, die zich via het vele glas in de bovengelegen kegel opent naar de buitenwereld. Rond deze volume bevindt zich een openbaar toegankelijk terras, dat via een trap vanaf het plein aan de voorzijde van het gebouw te bereiken is.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant