Vastgoed

Maak gratis bezwaar voor een eerlijke WOZ-waarde

Maak gratis bezwaar voor een eerlijke WOZ-waarde
Iedere Nederlandse huiseigenaar ontvangt elk jaar een zogeheten WOZ-beschikking op de deurmat. Dat is een berekening van de nieuwe WOZ, de Wet waardering onroerende zaken. Deze wet is in 1994 aangenomen om de waardering van alle Nederlandse onroerende zaken op eigen bodem te bepalen en te regelen. Via het zogeheten WOZ-waardeloket kun je gratis de WOZ-waarde van je woning (of kantoor of winkel) opvragen. Heb je het idee dat de opgegeven beschikking niet klopt en wil je de gegevens controleren? In dit artikel lees je meer over hoe dat moet en hoe je gratis bezwaar WOZ-waarde kunt maken.

Hoe kan ik controleren of de WOZ-waarde klopt?

Aan het begin van het jaar ontvang je een brief van de gemeente met de samengestelde WOZ-beschikking. Deze waarde wordt berekend op grond van enkele objectkenmerken. Hierbij wordt er gekeken naar de grootte van de woning, de inhoud van de woning, de ligging, het bouwjaar van de woning, het grondoppervlakte en het type woning. In de huidige markt wordt er vooral gelet op het onderhoudsniveau en de kwaliteit van een gebouw. Twijfel je of de WOZ-waarde van je woning klopt? In dat geval kun je enkele stappen nemen om dit te controleren:

  • Check de WOZ-waarde van dezelfde soort woningen in dezelfde buurt om te kijken of dat een beetje overeenkomt. Bij het WOZ-waardeloket kun je de waarde van iedere woning opvragen.
  • De gemeente bepaalt de WOZ-waarde door middel van een taxatie die ze jaarlijks uitvoeren. Hier wordt een verslag van gemaakt, dat je op kunt vragen bij je gemeente op de waarde te controleren.
  • Met de koopsominformatie van het Kadaster kun je informatie opvragen over de aankoopprijs van je eigen of andermans woning(en). Met deze informatie vergelijk je de WOZ-waarde van de desbetreffende woning met de verkoopprijzen van dezelfde soort woningen.

Gevoel dat WOZ-waarde niet klopt? Maak gratis bezwaar

Heb je het idee dat de gemeente de WOZ-waarde te hoog of misschien te laag heeft vastgesteld? In zo’n geval kun je heel eenvoudig bezwaar maken; de meeste mensen doen dit wanneer ze erachter zijn gekomen dat de waarde te hoog lijkt te zijn. In zo’n geval moeten ze meer belasting betalen dan ze hadden verwacht; iets waar menigeen niet echt op zit te wachten. Kijk daarom eens of bezwaar maken voor jou zinnig is. Dit doe je via Bezwaarwozwaarde.nl, een online specialist die jou verder kan helpen in dit proces.

Via deze website kan iedereen gratis bezwaar maken, omdat ieder mens een eerlijke WOZ verdient. Natuurlijk kun je ook zelf direct bij de gemeente bezwaar maken, maar je moet weten dat zo’n procedure erg ingewikkeld kan zijn. Daarom kun je beter aan de slag gaan met een professioneel bureau die vaak op basis van ‘no cure, no pay’ werken. Dat betekent dat je pas hoeft te betalen wanneer het jou daadwerkelijk iets oplevert. Let in ieder geval op dat je direct na het ontvangen van de WOZ-beschikking actie onderneemt. Je hebt na ontvangst zes weken de tijd om bezwaar te maken; na die zes weken vervalt deze mogelijkheid en staat de WOZ-waarde vast.

Ook interessant