Vastgoed

Nederlandse Belastingdienst helpt woningeigenaren met belastingtips

Nederlandse Belastingdienst helpt woningeigenaren met belastingtips
Bij het kopen van een eigen woning komt veel kijken – ook op fiscaal gebied. De Belastingdienst krijgt dan ook veel vragen van woningeigenaren over onder andere de hypotheekrenteaftrek en de aftrekposten voor het af- of oversluiten van de hypotheek. Het kopen van een woning leidt helaas ook vaak tot fouten in de aangifte. Daarom start de Belastingdienst dit najaar een campagne om woningeigenaren goed op weg te helpen met hun belastingzaken. Ze krijgen concrete tips door een handige checklist en veel informatie op de website belastingdienst.nl/koopwoning.

Als ik mijn hypotheek oversluit, hoe moet ik dat dan doorgeven aan de Belastingdienst? Hoe vraag ik hypotheekrenteaftrek aan? Of hoe zet ik die juist uit? Welke kosten van de koop van een eigen woning zijn aftrekbaar? Waar vul ik ze in? En hoe zit het als ik tijdelijk twee woningen heb?

Bovenstaand is een greep uit de vele vragen die de Belastingdienst dagelijks krijgt over de eigen woning. Bij het kopen of bezit van een eigen woning komt veel kijken – ook op fiscaal gebied.

Campagne voor woningeigenaren

Om woningeigenaren op weg te helpen met hun belastingzaken, start de Belastingdienst een nieuwe campagne. Tom Zandbergen, specialistisch adviseur Eigen Woning bij de Belastingdienst: “We krijgen veel vragen van mensen die net een huis hebben gekocht of een hypotheek hebben overgesloten. Die vragen variëren van regels rond familieleningen en overwaarde tot het aanvragen van de voorlopige aanslag. Daarnaast zien we dat het kopen van een woning jammer genoeg vaak leidt tot fouten in de aangifte. Dat kan betekenen dat mensen te weinig of juist te veel belasting hebben betaald. Dat willen we natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Met deze campagne willen we woningeigenaren helpen door de fiscale gevolgen van het hebben van een koopwoning inzichtelijker te maken.”

De Belastingdienst heeft voor woningeigenaren een speciale checklist ontwikkeld. Samen met de informatie op belastingdienst.nl/koopwoning geeft dit hen beter inzicht in waar ze allemaal aan moeten denken bij het doen van de belastingaangifte en het aanvragen of wijzigen van de voorlopige aanslag.

De campagne komt in een tijd dat veel mensen bezig zijn met een hypotheek of huis. De hypotheekmarkt lijkt namelijk niet getroffen te zijn door de coronacrisis. In het tweede kwartaal van dit jaar werden maar liefst 145.940 hypotheekaanvragen gedaan, 40% meer dan in dezelfde periode vorig jaar (bron: Hypotheken Data Netwerk, 2020). Het gaat hier met name om ‘oversluiters’ en woningeigenaren die een tweede hypotheek nemen. Ook is de groep starters groter dan vorig jaar.

Belastingteruggaaf via de voorlopige aanslag

De voorlopige aanslag is één van de onderwerpen waar woningeigenaren veel vragen over hebben - en waar fouten snel gemaakt zijn. Veel woningbezitters ontvangen jaarlijks zo’n aanslag van de Belastingdienst. Dit is een schatting van de te betalen belasting of de te ontvangen belasting voor het komende jaar. Voor woningeigenaren is dit vaak een teruggaaf vanwege de hypotheekrenteaftrek.

Het kan zijn dat gedurende het jaar de hoogte of het rentepercentage van de hypotheek verandert. Denk aan het nemen van een andere hypotheek vanwege een lagere rente. Doordat je minder rente betaalt, kun je ook minder aftrekken. Bij dit soort veranderingen raadt de Belastingdienst aan de voorlopige aanslag aan te passen. Als de aanslag niet wordt aangepast, is de kans namelijk groot dat je bij de belastingaangifte moet terugbetalen. Je ontvangt dan namelijk een te hoge teruggaaf via de voorlopige aanslag.

Zandbergen: “We adviseren iedereen de voorlopige aanslag gedurende het jaar actueel te houden, zodat je niet teveel of te weinig ontvangt. Het voorkomt verrassingen bij de aangifte inkomstenbelasting. We zien gelukkig dat veel mensen dat ook doen maar we blijven – zeker voor de vele nieuwe woningeigenaren – zeggen dat het belangrijk is die voorlopige aanslag aan te passen wanneer er iets verandert in bijvoorbeeld de hypotheekrente. Dat doe je op Mijn Belastingdienst."

Checklist ‘Koopwoning en belastingzaken’

Om (toekomstige) woningeigenaren te helpen, heeft de Belastingdienst een checklist ontwikkeld die overzichtelijk de belangrijkste fiscale regelingen op een rij zet voor huizenkopers, verkopers en mensen die hun hypotheek aanpassen of een tweede hypotheek nemen. Download de checklist.

Vier aanvullende tips voor woningeigenaren:
  1. Gebruik de checklist ‘Koopwoning en belastingzaken’ om na te gaan waar allemaal rekening mee gehouden moet worden, of kijk op www.belastingdienst.nl/koopwoning voor alle actuele informatie over onder andere de hypotheekrenteaftrek en aftrekbare kosten.
  2. Bewaar relevante gegevens en documenten zoals de WOZ-waarde, de jaaropgaaf van de hypotheek of gegevens over leningen en schulden voor het actualiseren van uw voorlopige aanslag en het doen van uw aangifte inkomstenbelasting.
  3. Vraag een voorlopige aanslag aan om gedurende het jaar alvast de belasting te betalen of te ontvangen. .
  4. Verandert de hypotheekhoogte of bijvoorbeeld het rentepercentage of andere zaken, controleer dan of de voorlopige aanslag nog klopt en wijzig indien nodig op Mijn Belastingdienst.

Ga voor meer informatie over belastingzaken en een koopwoning naar belastingdienst.nl/koopwoning en gebruik de checklist.

Ook interessant