Nieuwbouw

Kunststof steeds meer gebruikt in woningbouw

Kunststof steeds meer gebruikt in woningbouw
Dat plastic duurzaam kan zijn, wordt bewezen met de Save Home. Van lokaal plastic afval wordt een volledige woning gebouwd door het Arnhemse bedrijf Save Plastics. De woning scoort buitengewoon goed op de elementen comfort, isolatie en is volledig recyclebaar. Plastic is in feite circulair omdat het meerdere malen opnieuw gebruikt kan worden. Volgens het bedrijf heeft het gebruikte plastic een levensduur van 50 jaar.

Kunststof in plaats van hout

Kunststof is geen onbekend materiaal binnen de bouw. Kunstof wordt gebruikt voor kozijnen, deuren, gevelbekleding en dakgoten. Het is de stof polyvinylchloride of te wel PVC. Door de toepassing van organische en op tin gebaseerde stabilisatoren is het milieuvriendelijker geworden. Door minder gebruik te maken van weermakers is het materiaal kleurecht geworden. Ook wordt steeds meer kunststof plaatmateriaal gebruikt in keukens en badkamers als aanrechtblad of als wandafscherming.

Plexiglas en polycarbonaat

Thermoplastische kunstof zoals plexiglas en polycarbonaat wordt steeds meer gezien als vervanging van glas. Het materiaal is sterk en heeft een goede lichtdoorlatendheid. Wat zeker geldt voor polycarbonaat, is acrylaat meerdere malen sterker dan glas. Ondanks de sterkte van het materiaal is het een stuk lichter dan glas. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met die van glas. Dit maakt het mogelijk om grote overkappingen te realiseren zoals lichtkoepels en lichtstraten, maar ook windschermen, balkonbeglazing, balustrades en voor de badkamer doucheschermen en douchecabines.

Kunstof als isolatiemateriaal

Kunststof platen zoals geschuimd PVC en kanaalplaat PC worden gebruikt om een woning te isoleren. Ook plexiglas heeft als voorzetraam een isolerend effect en is vergelijkbaar met dubbel glas. Bij een voorzetraam vormt de luchtlaag tussen glas en plexiglas de isolatie. Kanaalplaten en geschuimd PVC hebben hetzelfde principe. De aanwezige lucht zorgt dat de plaat isoleert. Geschuimd PVC is wit van kleur en is zelfdovend en Uv-bestendig. Kanaalplaat polycarbonaat is verkrijgbaar in een X- of M-structuur. De platen zijn bij PerlaPlast kunststofshop in verschillende diktes verkrijgbaar.

Er zijn geen spectaculaire prijsverschillen tussen hout en kunststof. Afhankelijk van de houtsoort is kunststof zo’n 10 procent voordeliger in aanschaf. Het grote voordeel zit in het geringe onderhoud bij kunststof. Hout moet om de vijf jaar worden behandeld.

Ook interessant