Buitenschrijnwerk

Kunststof kozijnen kopen: waar moet je op letten?

Kunststof kozijnen kopen: waar moet je op letten?
Investeren in kunststof kozijnen is een slimme keuze. Vergeleken met houten kozijnen hebben ze namelijk veel minder onderhoud nodig en ze gaan erg lang mee. Het is wel aan te raden om niet bij de eerste de beste specialist jouw kozijnen te kopen. Ga eerst op onderzoek uit en vergelijk aanbieders. Iedereen heeft immers andere wensen en aanbieders kunnen erg van elkaar verschillen. In deze blog vertellen we waar je zoal op moet letten bij het kopen van kunststof kozijnen. Zo vind je de juiste kunststof kozijnen die passen bij jouw woning.

1. Vaste of draaikiep kozijnen

Allereerst is het slim om een wensenlijstje te maken op basis van de verschillende kamers. Wil je veel lichtinval in de woonkamer? Dan is een kunststof schuifpui of openslaande deuren wellicht een optie. Gaat het om de slaapkamer? Dan is ventilatie erg belangrijk. In dat geval biedt een los kozijn uitkomst. Het is goed om te weten of het raam naar binnen of buiten draait, en naar links of rechts. Een alternatief is een vast kozijn met een ventilatierooster. Voor inbraakgevoelige ruimtes is het slim om te kiezen voor vaste kozijnen, omdat je de ramen dan niet kunt openen.

2. Het juiste glas

Niet alleen het kozijn zelf is belangrijk, maar ook het glas dat erin komt. Isolering wordt namelijk steeds belangrijker. Hiermee bespaart u niet alleen kosten, maar maakt u uw woning ook aantrekkelijker voor potentiële kopers. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om driedubbel glas te zetten (HR+++). Waar dubbel glas uit twee glasplaten bestaat met daartussen een laag stilstaande lucht of edelgas, is er bij driedubbel glas nog een extra glasplaat toegevoegd. Het resultaat is een ruit die optimaal isoleert. Zo blijft de warmte lekker in huis en hoef je minder te stoken.

Houd in je achterhoofd dat driedubbel glas zwaarder is dan standaard dubbel glas. De sponning (gleuf van het raam) moet dit kunnen dragen. Bij nieuwbouwwoningen is dit vaak geen probleem, maar voor een bestaande woning is het raadzaam om dit na te vragen bij een specialist.

3. Een passende stijl

Vaak wordt er gezegd dat kunststof kozijnen niet passen bij de stijl van oude woningen. Maar door de jaren heen is het aanbod kunststof kozijnen veel groter geworden. Kies bijvoorbeeld voor basis kozijnen, klassieke kozijnen of een chiquere variant. Er bestaan zelfs kunststof kozijnen met een houtlook. Zo is er voor ieder wat wils. Bedenk wel dat er grote prijsverschillen bestaan.

4. Laten plaatsen of zelf aan de slag

Bepaal tot slot of je de kunststof kozijnen laat plaatsen, of dat je zelf aan de slag gaat. Een ervaren doe-het-zelver kan zijn kozijnen online bestellen en zelf monteren. Dat scheelt een hoop kosten. Loop je liever geen risico op beschadigingen en foutieve montage? Laat je kunststof kozijnen dan plaatsen door een echte specialist zoals Ramenfabriek Op 't Hoog. Zij produceren en installeren kunststof kozijnen van hoge kwaliteit. Altijd met uiterste precisie en persoonlijke service. Daarnaast is het mogelijk om de kozijnen eerst te bekijken in één van de drie showrooms. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Ook interessant