Buitenschrijnwerk

Wat is het beste materiaal voor mijn kozijnen?

Wat is het beste materiaal voor mijn kozijnen?
Als je op zoek gaat naar nieuwe kozijnen, dan is één van de eerste keuzes die je moet maken het materiaal dat ze moeten hebben. Tegenwoordig heb je op dit gebied flink wat te kiezen; kozijnen worden vandaag de dag niet meer alleen gemaakt van hout, maar ook van kunststof, aluminium of staal. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje!

Houten kozijnen

Vroeger hadden eigenlijk alle huizen houten kozijnen. En daar was niks mis mee, want dit type kozijnen voldoet vandaag de dag ook nog prima. Sterker nog, ze hebben ook zeker nog specifieke voordelen die kozijnen van andere materialen ontberen. Houd je er bijvoorbeeld van om lekker te klussen en wil je je kozijnen om de zoveel tijd een andere kleur geven? Dat kan alleen met hout. Ook zijn houten kozijnen duurzaam, isoleren ze goed en zijn ze betaalbaar.

Het grootste nadeel van hout is dat het vrij veel onderhoud nodig heeft. Verzorg je ze niet goed genoeg, dan slaat houtrot ongenadig toe. Let daarom altijd goed op dat je houten kozijnen koopt met een goede duurzaamheidsklasse.

Kunststof kozijnen

Anno 2021 zijn kunststof kozijnen waarschijnlijk het meest populaire type kozijnen. Ze zijn namelijk van goede kwaliteit én betaalbaar, logisch dat dat goed verkoopt. Eén van de voordelen van kunststof kozijnen is dat ze in ontzettend veel uitstralingen en kleuren beschikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houtlook. Hiermee lijken je kozijnen van echt hout te zijn, maar profiteer je van alle praktische voordelen van kunststof.

Welke dat zijn? Allereerst de prijs: de aanschafprijs van kunststof kozijnen valt mee, en doordat ze zo goed isoleren bespaar je elke maand veel geld op je energierekening. Ook hebben ze nauwelijks onderhoud nodig, zijn ze duurzaam en ook erg veilig.

Aluminium kozijnen

Aluminium is een materiaal dat voor kozijnen steeds populairder wordt. Aluminium kozijnen zijn met name geschikt voor woningen met een moderne, strakke of industriële uitstraling. Hier staan ze prachtig bij. Ook voor kantoorpanden of andere gebouwen met grote raamoppervlakken zijn ze ideaal: het materiaal is namelijk ijzersterk. En net als de kunststof varianten zijn aluminium kozijnen duurzaam, veilig en onderhoudsarm.

Stalen kozijnen

Heb je wat meer geld te besteden, dan kun je ook kiezen voor stalen kozijnen. Voor de hogere prijs krijg je echter ook kwaliteit terug. Stalen kozijnen zijn namelijk oersterk, onderhoudsvriendelijk, duurzaam en hebben een luxe uitstraling. Voor woningen zijn ze wellicht niet zo geschikt, maar voor bedrijven is staal zeker een geschikt materiaal.

Ook interessant