Buitenschrijnwerk

8 voordelen van aluminium kozijnen

8 voordelen van aluminium kozijnen
Bij het kiezen van kozijnen gaat het niet enkel om de kleur, maar zeker ook om het materiaal. De belangrijkste mogelijkheden zijn hier hout, kunststof of aluminium. Daarbuiten zijn er ook nog combinaties mogelijk van bijvoorbeeld kunststof en aluminium voor extra stevigheid. In dit artikel gaan we ons beperken tot de voordelen van aluminium kozijnen.

1. Makkelijk in onderhoud

Om meteen met het belangrijkste voordeel te beginnen, aluminium kozijnen zijn het makkelijkst in onderhoud. Ze hoeven niet geschilderd te worden. Dat is een duidelijk voordeel ten opzichte van houten ramen. Ze zijn ook makkelijk schoon te maken tijdens het ramen lappen. Aluminium trekt geen vuil aan, omdat het niet elektrostatisch is. Daarom is grondige schoonmaak niet regelmatig nodig.

2. Sterk

Het aluminium is sterk en zal niet snel krassen. Kunststof of PVC ramen daarentegen kunnen wel makkelijk krassen. Van nature is aluminium ook niet vatbaar voor UV stralen. Daarbij krijgen ze tijdens de productie een extra beschermende laag, waardoor de oppervlakte nog sterker is. Ze vervormen niet en zijn niet vatbaar voor weersinvloeden, zoals warmte en kou. Daarom zit je met aluminium voor langere periode gebeiteld.

3. Reparatie is mogelijk

Reparatie van aluminium kozijnen is eenvoudig. Om krassen te voorkomen, kunnen de kozijnen gewaxt worden. Als er toch krassen of deuken in zitten, is dit te verhelpen met schuren of polijsten.

4. Kleurbestendig

De hedendaagse aluminium ramen zijn zeer kleurbestendig. Dat ligt toch wel moeilijker bij kunststof.

5. Beschikbaar in diverse kleuren

Een aluminium uitvoering is beschikbaar een poedercoating in alle RAL kleuren. Daarom heb je ook een mooi egaal resultaat, dat voor elk raam of elke deur van de woning exact hetzelfde is. Dit maakt dat deze ramen bij vrijwel elke stijl van woning kunnen passen. Bij een klassieke woning kan je gaan voor warme kleuren die een meer natuurlijke uitstraling hebben. Voor een moderne woning wordt er vaker voor meer uitgesproken kleuren gegaan.

6. Goede isolatie

Met aluminium kozijnen kan je vrij goede isolatiewaarden halen. De mate waarin het raam isoleert is wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Hierdoor gaat er minder warmte verloren via de ramen. Dit geeft een besparing op de energiefacturen voor de volledige levensduur van de ramen.

7. Waterafstotend

Omdat aluminium kozijnen een vocht opnemen, zullen ze ook niet roesten of rotten. Zelfs als de lak beschadigd is, zal aluminium nog steeds niet roesten. Dit komt de duurzaamheid en stevigheid ten goede. Zo bent u voor jaren verzekerd van ramen die er mooi strak blijven uitzien en hun functionaliteit blijven behouden.

8. Milieuvriendelijk

Aluminium is een materiaal dat 100% recycleerbaar is. Aluminium ramen zijn relatief eenvoudig te demonteren en dus volledig te hergebruiken. Daarom draagt het ook bij tot een groenere planeet. Dat is toch tenslotte waar we allemaal naartoe willen.

Ook interessant