Hier moet je aan denken bij het plaatsen van een nieuw kozijn

Bron: Bouw & Wonen
Hier moet je aan denken bij het plaatsen van een nieuw kozijn
Foto: Colin Maynard
Ben je van plan je oude kozijnen te vervangen voor nieuwe kozijnen? Dan vergt dit aardig wat voorbereiding. Zowel in de keuzes die je maakt als het daadwerkelijke vervangen. Ben je het overzicht een beetje kwijt? Wij helpen je op weg!

Hout of kunststof?

Ten eerste de belangrijkste vraag: ga je voor hout of kunststof? En kies je dan voor hout, welk soort hout kies je dan? Zo heb je de keuze uit celia (hardhout Ė geschikt voor alles), merbau (hardhout Ė geschikt voor kozijnen), meranti (geschikt voor kozijnen) en vuren en grenen (beiden geschikt voor binnenkozijnen). Hoewel houten kozijnen de meest natuurlijke uitstraling hebben, zorgt het helaas ook voor veel meer onderhoud. Zo moet je om de paar jaar het schilderwerk bijwerken, maar ook heb je kans op verrotting van het hout door het vochtige klimaat. Daarnaast loop je het risico dat de kozijnen kunnen kromtrekken, wat helaas meestal niet binnen de garantie valt. Kunststof daarentegen is veel onderhoudsvriendelijker, duurzamer, isoleert beter, voordeliger ťn het is inbraak werend. Aan de andere kant zijn kunststof kozijnen niet voor iedereen weggelegd qua looks. Kun je niet kiezen tussen hout en kunststof? Dan kun je ook nog kiezen voor Ligna, dat is kunststof met de uitstraling van hout, verkrijgbaar in verschillende kleuren en structuren. Tot slot kun je ook nog kiezen voor stalen kozijnen wanneer je je huis een stoere en industriŽle touch wil geven.

Wat voor glas?

Ook qua glaskeuze zijn er aardig wat opties. Dat je het beste voor dubbel glas kunt kiezen, dat is logisch. Maar ook daarin zit nog heel wat verschil. Zo kun je kiezen voor HR++ glas, dit is dubbel glas met twee isolatielagen, waardoor het nog beter isoleert dan gewoon dubbel glas. Daarnaast heb je nog Triple glas, met maar liefst drie isolatielagen (en dus nůg betere isolatie). Of kies je voor veiligheidsglas, zonwerend glas of anti-reflecterend glas?

Kies de juiste schroeven

Hoewel het misschien onbenullig klinkt, is het ontzettend belangrijk dat je de juiste schroeven gebruikt bij de plaatsing van je nieuwe kozijnen. Hiervoor kun je namelijk het beste speciale kozijnschroeven gebruiken, of ook wel betonschroeven of steenschroeven genoemd. Met deze schroeven kun je je raam- en deurkozijnen namelijk heel gemakkelijk zonder plug vastzetten in massief metselwerk of beton. Van welk materiaal je kozijn gemaakt is maakt niet uit, de kozijnschroeven met platte kop of cilinderkop zijn geschikt voor kozijnen van alle gangbare materialen. Daarnaast zijn deze kozijnschroeven er ook weer gemakkelijk uit te halen wanneer de kozijnen eventueel versteld moeten worden.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo