Koopwoning onderhouden: waar kun je in de loop der jaren aan denken?

Bron: Bouw & Wonen
Koopwoning onderhouden: waar kun je in de loop der jaren aan denken?
Foto: Recticel Insulation
Als je een koopwoning hebt, is het uiteraard belangrijk om je woning netjes bij te houden. Misschien zijn er nog wel aanpassingen die je aan je huis wilt doen, of is het tijd voor een bepaalde onderhoudsbeurt. Het is slim om per jaar uit te denken wat je wilt aanpakken aan je huis. Zo kom je niet voor de onaangename verrassing te staan dat er ineens veel tegelijkertijd moet gebeuren! Wat kun je in de loop der jaren aanpakken? Daar vertellen we je graag meer over.

Isolatie van je woning

Het isoleren van je woning speelt een steeds grotere rol! Door onze woningen goed te isoleren, dragen we immers een steentje bij aan het milieu in de toekomst. Je hoeft namelijk minder te stoken als je woning netjes is geÔsoleerd Ė goed voor de wereld ťn voor je portemonnee. Tegenwoordig is er veel mogelijk op het gebied van isolatie, wat dit dan ook absoluut de moeite waard maakt. Kies voor kwalitatieve PIR isolatie, voor bijvoorbeeld je dak, vloer, muur en gevel. Voor iedere isolatieklus is er het juiste materiaal te vinden qua dikte: denk aan PIR isolatie 20mm, of juist een dikkere variant. Hierover kun je je uiteraard laten adviseren door een expert, die de klus voor je kan uitvoeren.

Schilderwerk bijhouden

Of je er nu zelf mee aan de slag gaat of er iemand voor inhuurt: van tijd tot tijd is het nodig om het schilderwerk aan de buitenzijde van je woning aan te pakken. Van de kozijnen tot de deuren, het is wel zo prettig als de boel netjes blijft. Je kunt dezelfde kleur aanhouden als de huidige verfkleur, of juist eens een andere tint proberen. Dit voorkomt tevens rot in het hout: nog zoín reden waarom het schilderwerk essentieel is. Hiermee geef je je woning dus een frisse opknapbeurt, en ben je er daarnaast zeker van dat je huis weer een flinke tijd vooruit kan.

Dak controleren en schoon houden

Je kunt niet zomaar even een blik werpen op je dak. Daarom is het slim om hier af en toe de tijd voor uit te trekken. Controleer of alles op je dak nog in orde is. Liggen alle dakpannen nog goed? Is er geen kans op lekkage? Bij het stukje onderhoud voor het dak komt ook het schoonmaken kijken. Haal rommel, zoals bladeren en takken, uit de dakgoot. Is je dak erg vuil en zit er bijvoorbeeld veel mos op? Dan kun je dit laten reinigen met een hogedrukspuit. Laat ook direct een laag coating aanbrengen, zodat je dak weer een mooie tijd netjes en beschermd blijft!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo