Woonleningen

Kan je enkel bij een bank een hypothecaire lening afsluiten?

Kan je enkel bij een bank een hypothecaire lening afsluiten?
Nee, hoor. Dat kan ook bij een verzekeraar of hypotheekonderneming. Bespreek je plannen met een onafhankelijk kredietbemiddelaar en hij gaat voor jou op zoek naar de beste oplossing. Een onafhankelijke kredietbemiddelaar in hypothecair krediet (of kredietmakelaar) werkt met verschillende kredietgevers samen en kan je dus oplossingen van meerdere aanbieders voorstellen. Hij zal berekenen hoeveel jij kan lenen, de tarieven en voorwaarden van verschillende banken en verzekeringsmaatschappijen naast elkaar leggen en voor jou de beste oplossing selecteren.

Wie verkoopt er in België hypothecaire kredieten?

Je kan terecht bij banken of bij onafhankelijke kredietbemiddelaars. Wij zetten de verschillen voor jou op een rijtje.
  • Banken met eigen kantoren
    Denk aan de meeste grootbanken in ons land. Ze beschikken over een groot kantorennetwerk dat bestaat uit bedienden of zelfstandige bankagentschappen.
  • Onafhankelijke kredietbemiddelaars: deze werken samen met banken, verzekeraars en hypotheekondernemingen.

Wie verkoopt welke hypothecaire producten?

De belangrijkste vraag is vervolgens of jouw bankkantoor of kredietbemiddelaar onafhankelijk is of niet. Want er zijn drie soorten aanbieders.
  • Banken met volledige exclusiviteit: in het lokale kantoor kan je enkel producten krijgen van die bank. Wil de bank je geen hypothecaire lening toekennen, dan eindigt het verhaal daar ook. De kantoordirecteur kan daar niks aan veranderen. Bovendien zullen ze je bij de bank onder druk zetten om ook je brand- en schuldsaldoverzekering bij hen te nemen. Let goed op als je dat moet doen om een voordeligere rentevoet op je hypotheeklening te krijgen. Want de kans is reëel dat die polissen bij de bank veel duurder zijn dan elders … en dan is je voordeel meteen weg.
  • Banken met semi-exclusiviteit: sommige banken werken met zelfstandige agenten en geven die de vrijheid om verzekeringsproducten bij andere partners te plaatsen. Dat is interessant voor jou. Zo kan je voor die verzekeringen soms betere voorwaarden of een lagere premie krijgen. De hypotheek wordt wel steeds bij de eigen moederbank onderschreven.
  • Financiële tussenpersonen met volledige onafhankelijkheid
    Onafhankelijke kredietbemiddelaars werken met heel wat partners voor hypothecaire kredieten en verzekeringen samen en gaan voor jou altijd op zoek naar de beste oplossing op de markt. Je vindt hier een onafhankelijk kredietbemiddelaar in je buurt.

Ook interessant