Woonleningen

Kan je de notariskosten nog mee ontlenen?

Kan je de notariskosten nog mee ontlenen?
Banken zijn alsmaar strenger in het toekennen van een woonlening. Het volledige bedrag voor de aankoop van je woning plus de notariskosten lenen, is niet evident, maar ook niet onmogelijk.

De Nationale Bank van België stelt dat je een eigen inbreng moet doen van 10% van de waarde van het aan te kopen pand. Althans als je voor het eerst een woning koopt. Anders ligt de verwachte eigen inbreng nog hoger. Toch betekent dit niet dat je, als je die 10% niet hebt, een lening mag vergeten. Uitzonderingen zijn immers nog altijd mogelijk.

Je kan dus nog alles lenen, maar…

… dit vraagt maatwerk. Er komt wel wat bij kijken. Maak een afspraak bij een onafhankelijk kredietbemiddelaar. Die neemt uitgebreid de tijd om samen je situatie te bekijken en op zoek te gaan naar een oplossing. Soms lukt dat snel, een andere keer krijg je concrete tips om de aankoop van je woning goed voor te bereiden. Lees hier hoe Davy geholpen is geweest. Van huurder naar eigenaar tegen dezelfde maandlast.

… het is en blijft uitzonderlijk

Hou er rekening mee dat alles lenen plus de notariskosten wel degelijk een uitzondering blijft. Veel banken zullen niet meteen toehappen als je vraagt om ook de notariskosten en eventueel de registratierechten te ontlenen. Een aantal gespecialiseerde kredietverstrekkers kunnen je wel nog helpen. Maak meteen een afspraak met een onafhankelijk bemiddelaar in hypotheekleningen om jouw plannen te bespreken.

Ook interessant