Vastgoed kopen met bitcoins: binnenkort ook in BelgiŽ?

  BE   6 april 2021 Bron: Bouw & Wonen
Vastgoed kopen met bitcoins: binnenkort ook in BelgiŽ?
Antalya Homes Real Estate, een Turkse makelaar die vooral focust op buitenlandse investeerders, is recent begonnen met het aanvaarden van bitcoinbetalingen. In Turkije kan je nu dus ook vastgoed kopen met je cryptoportefeuille. Op hun website hebben ze het uitgebreid over de voordelen hiervan. In BelgiŽ zal het op korte termijn wellicht zo'n vaart niet lopen.

Turks vastgoed kopen met bitcoins

Bij Antalya Homes Real Estate berekenen ze live, op basis van de actuele bitcoin koers, wat de waarde van het pand is. Nadat de bitcoins naar hun cryptoportefeuille zijn overgeschreven, bezorgen ze nog dezelfde dag de eigendomsakte. Ook betalingen met andere cryptomunten als ripple, bitcoin cash, bitcoin gold, litecoin, ethereum, stellar en tether behoren er tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in het verkrijgen van het Turks staatsburgerschap door investeringen. Ook dit is volgens hen mogelijk met cryptobetalingen, net zoals de betaling van de aankoopkosten van het onroerend goed.

De keuze voor de cryptoweg was voor hen de enige mogelijke oplossing tijdens de coronalockdown. Tijdens de lockdown konden buitenlandse investeerders namelijk niet langer naar Turkije afzakken. Daarom zochten ze naar digitale oplossingen. Alles werd vervolgens online afgehandeld, inclusief de onderhandelingen en het huisbezoek. Ter plekke rekeningen openen ging niet, terwijl via cryptocurrencies wisselkoersverschillen dan weer voorkomen werden. Ook anderen zagen er eerder al de voordelen van in. Zo verkocht een New Yorkse vastgoedinvesteerder recent nog zijn appartement voor zo'n 15,3 miljoen dollar aan bitcoins en werd ook een Engelse kerk voor zo'n anderhalf miljoen verkocht. De website bitcoin-realestate.com laat zien dat er echt wel een markt voor is, maar vooralsnog wordt er geen enkel Belgisch huis aangeboden. En dat heeft een reden.

Nog niet meteen mogelijk in BelgiŽ

In BelgiŽ is het zoals wel vaker allemaal veel complexer. In de eerste plaats is bitcoin geen wettig betaalmiddel en zouden we hier eigenlijk over ruilhandel spreken. Maar daarbovenop moet je in BelgiŽ ook langs de notaris die heel wat paperassen moet regelen. Daarom kan je ook niet gewoon even betalen en nog dezelfde dag de akte krijgen. Nee, meestal gaan er drie maanden over de periode tussen de koopovereenkomst en het uiteindelijk verlijden van de authentieke akte. Als je de bitcoin- of ripple koers onder de loep neemt, zal je merken dat het sterk fluctueert. Dit houdt risico's in omdat de afgesproken hoeveelheid bitcoins op drie maanden tijd een volledig andere waarde kan vertegenwoordigen.

Een oplossing zou kunnen zijn dat de koper de bitcoins al meteen overmaakt bij het opstellen van de onderhandse verkoopovereenkomst, maar dan moet hij maar hopen dat de verkoper later meewerkt aan het verlijden van de akte. De berekening pas drie maanden later maken, is ook niet bepaald interessant. De koper kan dan enkel maar hopen dat hij dan voldoende bitcoins in zijn wallet heeft.

Daarnaast is er ook de bank, wil de notaris er nog iets aan verdienen en natuurlijk is er ook nog de overheid die belastingen wil innen. En vergeet de vastgoedmakelaar niet die een deel van de koopsom naar zijn bankrekening zal overschrijven. Zij hebben allemaal geen boodschap aan jouw cryptowallet, maar willen vooral euro's zien.

Het grote voordeel van cryptobetalingen is volgens de Turkse makelaar de eenvoud. Maar dit geldt dus niet voor de Belgische huizenmarkt, waar alles sowieso al een stuk complexer is. Misschien zal er in de toekomst nog wel het een en ander bewegen en zal de notaris door smart contracts worden vervangen, maar in de tussentijd is betalen met geŽrfde euro's nog het eenvoudigst. Zuurverdiende euro's zijn echter ook goed.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo