Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  BE   9 september 2020 Bron: Kamp C
Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend
Kamp C maakt dinsdag 8 september de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een reuzegrote 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

Kamp C is in België een pionier voor het 3D-printen in de bouw. Het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw beschikt sinds vorig jaar over de grootste 3D-betonprinter in Europa en printte onlangs als eerste wereldwijd een woning van twee verdiepingen uit één stuk.

“Nu komt het erop aan om zoveel mogelijk anderen warm te maken om met deze technologie aan de slag te gaan. Daarom hebben we een wedstrijd in het leven geroepen voor professionele ontwerpers. Zij moesten degelijke toepassingen bedenken voor binnen en buiten. Ook studenten hebben we uitgedaagd; zij zijn immers de bouwers van morgen,” verklaart gedeputeerde voor Wonen en voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen. “De vakjury was aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen. Stuk voor stuk zijn het pareltjes van creativiteit en vakmanschap.”

Kamp C organiseerde de wedstrijd om inspirerende objecten en bouwelementen te verzamelen die geprint kunnen worden met de 3D-printer. In de objecten moeten de voordelen van 3D-betonprinten goed tot hun recht komen, en dat in de categorie interieur of exterieur. Voor studenten was er een aparte categorie.

“Met deze wedstrijd wil Kamp C de creativiteit aanwakkeren en iedereen uitdagen na te denken over toepassingsmogelijkheden van 3D-printen in de bouw. Kamp C plant nog meer van dit soort uitdagingen in de nabije toekomst,” stelt Emiel Ascione, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

Vakjury

Alle inzendingen werden grondig gescreend door 3 experten uit de sector: Arnaud Tandt van Febelcem (de federatie voor de cementnijverheid), Jan Blaakmeer van Saint Gobain Weber Beamix en Rik Neven van architectura.be. Vanuit Kamp C sloten ook Marijke Aerts, Peter-Paul van den Berg, Emiel Ascione en Piet Wielemans aan bij deze vakjury.

In de categorie ‘vakjury interieur’ wint Iman Hadzhivalcheva uit het Nederlandse Enschede de eerste prijs met het ontwerp ‘Hot Tub 2.0’ gevolgd door Stefan Bernar uit Schriek met zijn ‘zitbank’. Student Quinten De Korte uit het Nederlandse Uithoorn haalt de eerste prijs binnen met ‘Gen-table’, Douwe Wouters uit Niel wordt tweede met de ‘zitboog’. De vakjury selecteerde in de categorie ‘ruwbouw’ ‘Stepping Stone Waterfall’ van TEN agency uit Kortrijk op nummer één gevolgd door Wouter Kimps uit Herk-de-Stad met het ontwerp ‘detail voorgevel’.

Publieksprijzen

Het grote publiek kon online meestemmen via www.kampcdaagtuit.be. ‘Hot Tub 2.0’ van Iman Hadzhivalcheva wint de publieksprijs in de categorie ‘interieur’ gevolgd door ‘Harmonic Division’ van TEN agency. De ‘zitboog’ van Douwe Wouters krijgt een eervolle eerste plaats in de categorie ‘student’. Het publiek sloot zich aan bij de vakjury in de categorie ‘ruwbouw’ met TEN agency op één gevolgd door Wouter Kimps.

“Het was zeker niet evident om de winnaars te selecteren. Want als de wedstrijd één zaak heeft duidelijk gemaakt, is dat 3D-printen zich leent voor heel uiteenlopende zaken. Samen met de andere juryleden ben ik echt benieuwd om de winnende ontwerpen te zien printen. The proof of the pudding is in the eating,” aldus Rik Neven, zaakvoerder van Redactiebureau Palindroom dat de wedstrijd coördineerde.

Project

Het 3D-huis maakt onderdeel uit van het Europese project C3PO. Dit project wil de intrede van deze innovatieve techniek in Vlaanderen versnellen. Acht partners, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen de krachten: Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE, Groep Van Roey, Thomas More, Trias architecten, Ugent en Vicré. Saint-Gobain Weber werkt ook mee aan het project.

Overzicht van de winnaars

Vakjury: Interieur eerste prijs
Hot Tub 2.0 - Iman Hadzhivalcheva

Vakjury interieur tweede prijs
Zitbank - Stefan Bernar

Vakjury: student eerste prijs
Gen-table - Quinten De Korte

Vakjury: student tweede prijs
Zitboog - Douwe Wouters

Vakjury: ruwbouw eerste prijs
Stepping Stone Waterfall - TEN agency

Vakjury: ruwbouw tweede prijs
Detail voorgevel - Wouter Kimps


Publiek: interieur eerste prijs
Hot Tub 2.0 - Iman Hadzhivalcheva

Publiek: interieur tweede prijs
Harmonic Division - TEN agency

Publiek: student eerste prijs
Zitboog - Douwe Wouters

Publiek: ruwbouw eerste prijs
Stepping Stone Waterfall - TEN agency

Publiek: ruwbouw tweede prijs
Detail voorgevel - Wouter Kimps

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo