Isolatie

Recticel Insulation stapt mee in het innovatieve 3D-bouwproject van Kamp C

Recticel Insulation stapt mee in het innovatieve 3D-bouwproject van Kamp C
Foto: © Kamp C
Kamp C is het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw van de Provincie Antwerpen. Binnen het project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) bouwt Kamp C nu als pionier een volledige woning via 3D-print. Ook Recticel Insulation stapt mee in dit innovatieve bouwproject en levert isolatie.

Samen met bouwbedrijven, architecten en onderzoekers wil de provincie Antwerpen de bouwsector klaarstomen voor de hightechtoekomst.

3D-geprinte huizen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethoden. Het grootste verschil is natuurlijk de snelheid van de bouw. Met een 3D-printer wordt een moderne productietechniek geïntegreerd in het bouwproces.

Met het project C3PO bundelt Kamp C de expertise van de bouwindustrie en de kracht van de wetenschap.

Co-creatie met verschillende partners


Tom Reynders (TRiAS architecten):
“Van meet af aan waren wij enthousiast, benieuwd en kritisch tegelijkertijd naar de mogelijkheden van het 3D-printen. Als bureau zijn wij op verschillende schaalniveaus actief. Naast de architectuuropdrachten zijn wij bezig met hele stadsdelen te ontwerpen. Dit vraagt een continue reflectie en onderzoekende houding op de maatschappelijke tendensen. 3D-printen is één van de innovatieve onderzoekstrajecten waar wij actief en graag aan meewerken om uiteindelijk tot nieuwe inzichten te komen.”


Jona Michiels (groep Van Roey):
“Ja, we waren mee initiatiefnemer. Als groep Van Roey geloven we in de relevantie van onderzoek en ontwikkeling. Hoewel we weten dat 3D-printing als technologie nog niet op punt staat, is het toch belangrijk om nu reeds kennis te vergaren over één van de technologieën van de toekomst. Het zal immers nog ongeveer 5 jaar duren vooraleer we het commercieel echt zullen toepassen.”


Annelies Helsen (ViCre – Enterprise Innovation):
“Uiteraard. Innovatie, zowel het strategische als implementatie-luik, is onze core business. Co-creatie en het op één lijn brengen van partners met verschillende invalshoeken is daar een deel van. We hebben dan ook graag ingestemd op de vraag van Kamp C om onze kennis hieromtrent in te zetten voor het vernieuwende C3PO bouwproject.”


Duurzame isolatie van Recticel Insulation

Voor de isolatie van dit pioniersproject werd een beroep gedaan op Recticel Insulation. Het dak is geïsoleerd met Eurothane® Silver en Eurothane® Silver A isolatieplaten, in dikte 120 mm met een RD-waarde van 5,45 m²K/W.

Joël Pirotte (Recticel Insulation):
“De bouwindustrie is in volle evolutie. We zijn trots en enthousiast om te kunnen meewerken aan dergelijke vooruitstrevende projecten die onze sector klaarstomen voor een boeiende toekomst. Binnen onze duurzaamheidsstrategie staan we open voor nieuwe technologieën zoals 3D-printing. De innovatieve isolatieoplossingen van Recticel passen perfect binnen dit plaatje.”