“Uniek is dat we het huis in één geheel geprint hebben met een vaststaande 3D-betonprinter”, zegt Emiel Ascione, projectverantwoordelijke op Kamp C. “De woningen die wereldwijd reeds geprint zijn, hebben slechts één verdieping en zijn bovendien vaak in delen in de fabriek geprint en op de werf samengebouwd. Wij hebben de volledige gebouwschil als één geheel op de site geprint.”
Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Wonen en voorzitter van Kamp C “Er is al heel wat belangstelling vanuit de bouwwereld. 3D-printen in de bouw is overal in de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd, maar in Vlaanderen is dit nieuw. We staan in de bouw nochtans voor onwaarschijnlijke uitdagingen: het verbruik van materialen en energie moet verminderen, we moeten werk maken van CO2-reductie, de afvalstroom moet kleiner, er is een toenemende vraag naar kwaliteitsvolle en betaalbare woningen, enzovoort. Wij geloven bij Kamp C dat nieuwe technologieën, zoals 3D-betonprinten, daar mee een antwoord op kunnen bieden. Daarom creëerden we op ons terrein deze unieke locatie waar bedrijven uit de bouwsector samen met onderzoeks- en onderwijsinstellingen volop met het 3D-printen kunnen experimenteren.”
“Toen we aan de bouw begonnen, wisten we niet welke functie het gebouw zou krijgen, het doel was de oppervlakte, hoogte en vorm van een gemiddelde hedendaagse woning te printen, maar dan als een demogebouw met multifunctionele mogelijkheden. Dit is een principe van circulair bouwen. Het kan zowel als woning, vergaderruimte, kantoor of exporuimte fungeren. Het gebouw kan vanaf september worden bezocht op afspraak,” zegt Piet Wielemans, architect bij Kamp C.