Architectuur

Ideeënwedstrijd Renaat Braem: Het Kiel als modelwijk

In de vervolgreeks waarin elke week één van de vijf genomineerde projecten van de ideeënwedstrijd Renaat Braem wordt toegelicht, is het deze week aan Marco Henssen Architecten in samenwerking met Laura Weeber Architect.
Het uitgangspunt van de architecten is hoe de wijk van het Kiel zichzelf opnieuw uitvindt als modelwijk en de meest duurzame wijk van Europa in het jaar 2020 wordt. Om dit te bereiken worden de architectuur en het gedachtengoed van Renaat Braem ingezet en geactualiseerd.

De grootschaligheid en collectiviteit van het Kiel maken een eigentijdse visie op duurzaamheid mogelijk. De kracht van collectiviteit en de innovatie die mogelijk is door grootschaligheid zijn aspecten die bij individuele en kleinschalige projecten niet haalbaar of rendabel zijn.
Concreet worden de stookplaats en directeurswoning – als energievoorziening en als sociaal centrum - het zenuwcentrum van de nieuwe ontwikkelingen. In dit centrum kunnen onderzoekers en bestuurders uit heel Europa komen kijken hoe een naoorlogse grootschalige hoogbouwwijk in zijn eigen energie kan voorzien, zijn eigen afvalwater zuivert en hergebruikt en hoe ze bijdraagt tot het terugdringen van de CO2-uitstoot.
De restauratie en het hergebruik van de stookplaats en de directeurswoning moeten het hele wooncomplex van het Kiel opnieuw op de kaart zetten als toonaangevende en hedendaagse modelwijk.

Belangrijkste troeven

Volgens de ontwerpers zijn alle ingrediënten van het scenario dat ze voor ogen hebben al aanwezig in het Kiel en in de ideëen van Braem over deze wijk. Deze worden geactualiseerd en uitgebouwd naar hedendaagse problematieken.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Ook interessant