Architectuur

Openbare Ideeënwedstrijd 'renaat braem 1910-2010'

De Stad Antwerpen organiseert samen met het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) en Centrum voor Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) een openbare ideeënwedstrijd rond de directeurswoning met stookplaats van Renaat Braem van het Kiel in Antwerpen. Voor de samenstelling van de opdracht werd beroep gedaan op de architectuurarchieven van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE).

De intentie van het onderzoek is de meerwaarde van het architectuurarchief van Braem aan te tonen voor het aanreiken van oplossingen voor complexe ruimtelijke vraagstukken. Het onderzoek spitst zich toe op de directeurswoning met stookplaats in het Antwerpse Kiel. Aan de hand van een concreet onderzoek wil het VAi en het CVAa het debat aanwakkeren over de toekomst van het patrimonium van de jaren ’50 en ’60. Het wil ontwerpers uitdagen een visie te ontwikkelen omtrent de herbestemming van het gebouw en hen uitnodigen tot een ontwerpvoorstel met een eigentijdse ingreep. Een ingreep die tegelijk een antwoord tracht te geven aan de betekenis van de figuur Braem én de betekenis van de plek in een hedendaagse context. De ideeënwedstrijd wil de invalshoek zo breed mogelijk houden. Daarom staat de wedstrijd open voor architecten, stedenbouwkundigen, sociologen, cultuurhistorici, designers, kunstenaars,… . De resultaten zullen geïntegreerd worden in de publieksprojecten van het najaar om de gegenereerde kennis aan een breed publiek over te maken.

OPGAVE
De ideeënwedstrijd omvat het formuleren van een visie omtrent de toekomst van de voormalige directeurswoning en de stookplaats van de sociale huisvesting. In een tweede fase vragen wij de laureaten deze visie te uit te werken naar een concreet ontwerpvoorstel. De visie en het ontwerpvoorstel kaderen binnen een overkoepelend vraagstuk over de toekomst van het patrimonium uit de jaren ’50 en ’60, de hedendaagse betekenis van het Kiel en van de figuur Renaat Braem.

BEOORDELINGSCRITERIA
1. ‘Integriteit’ van de visie: de omgang met de modernistische architectuur van de jaren
1950-1960 en specifiek de architectuur van Renaat Braem
2. ‘Integraliteit’ van de visie in de eerste fase en van het ontwerpvoorstel in de tweede fase
3. ‘Originaliteit’ van de aanpak

Lees verder op CentrumVlaamseArchitectuurarchieven