Architectuur

Ideeënwedstrijd Renaat Braem: Iso Architectenbureau

Tweede in de vervolgreeks waarin elke week één van de vijf genomineerde projecten van de ideeënwedstrijd Renaat Braem wordt toegelicht, is de inzending van Iso Architectenbureau in samenwerking met Erik Dhondt.
Het idee om in de oude stookplaats met directeurswoning diensten aan te bieden, zowel voor de bewoners van het wooncomplex als voor alle bewoners van het Kiel en Antwerpen, past in de geest van de sociaal geëngageerde Braem. Door een kinderdagverblijf met woonst te voorzien, willen de architecten aansluiten bij de visie van Braem om met architectuur de samenhang van de gemeenschap te bevorderen en het leven van het individu te verbeteren. Het kinderdagverblijf zou een haalbare oplossing zijn voor hergebruik van de stookplaats, en bovendien beantwoorden aan het bestuursakkoord van de stad Antwerpen waarin gesteld wordt dat er nood is aan meer kinderopvang. In totaal kunnen er ongeveer 70 kinderen opgevangen worden, zowel in dag- als nachtopvang, eventueel aangevuld met buitenschoolse opvang. De overige functies zijn 1 of 2 woningen (naar keuze voor de directie van het kinderdagverblijf) of een dokterspraktijk.

Door de dagdagelijkse activiteiten zou het gebouw terug een duidelijke plaats kunnen innemen in het geheel van de site. Om de tuin en het omliggende groen bij de opdracht te betrekken werd samengewerkt met landschapsarchitect Erik Dhondt.

Belangrijkste troeven

De belangrijkste troeven zijn volgens de ontwerpers de haalbaarheid van het project en de oplossing die het biedt voor het actueel probleem van kinderopvang. Op die manier worden mensen zowel lokaal als ruimer uit de hele stad betrokken bij het project.

Het uitgangspunt van het ontwerp is om de oorspronkelijke doorzichten – welke teniet gedaan werden door de verschillende toevoegingen aan de woning en de stookplaats – te herstellen.

Het project heeft ook als bedoeling om de relatie tussen het gebouw en de omgeving te herstellen, en het gebouw te herintegreren op de site, waarbij de centrale publieke ruimte actief kan en mag gebruikt worden door de bewoners van de blokken en de kinderen van het kinderdagverblijf.

Door niet te raken aan de structuur of de gevel blijft de invulling van het gebouw flexibel: het kan gedurende de volgende 20 à 30 jaar een kinderdagverblijf zijn maar misschien is er nadien nood aan een andere gemeenschapsfunctie.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be