Woonleningen

Hypotheek oversluiten? Zoek de juiste adviseur!

Hypotheek oversluiten? Zoek de juiste adviseur!
Photo by rawpixel.com from Pexels
Het oversluiten van je hypotheek is niets anders dan het afbetalen van je huidige hypotheek en het sluiten van een nieuwe hypotheek. Dit kan bij dezelfde bank of geldverstrekker zijn, maar er kan bij het oversluiten van de hypotheek ook worden gekozen voor een andere bank of geldverstrekker.

Je hypotheek oversluiten brengt dan wel kosten met zich mee, maar je maandlasten zullen gaan dalen doordat er op de nieuwe hypotheek een lagere rente zal zitten. Hierdoor is het vaak mogelijk om de gemaakte kosten binnen een aantal jaren weer terug te verdienen en de resterende jaren te genieten van een lagere maandlast.

Wanneer is het voordelig om mijn hypotheek over te sluiten?

Het is niet altijd voordelig om je hypotheek over te sluiten, dit hangt van je persoonlijke situatie af. Wanneer je in één van de volgende situaties zit kan het verstandig zijn om te kijken of je hypotheek oversluiten voor jou gunstig is: wanneer je lagere maandlasten wilt (dit is mogelijk door de, op het moment, lage rentes), als je rentevaste periode ten einde komt of binnen een paar jaar eindigt, wanneer je van plan bent je huis te verbouwen of veranderingen in de persoonlijke situatie (nieuwe baan/ een kleine op komst).

Waar moet je op letten als je een hypotheek wilt oversluiten?

Als je besluit om je hypotheek over te sluiten dan is het verstandig om rekening te houden met de volgende zaken:
  • De woningwaarde, deze moet wel hoger liggen dan je huidige hypotheekwaarde
  • Bij een spaarhypotheek is het verstandig om goed naar de situatie te kijken met een hypotheekadviseur, want bij een lagere rente wordt je premie hoger, waardoor het voordeel bij een spaarhypotheek kleiner is dan bij andere hypotheekvormen en soms zelfs tot een hogere netto maandlast leidt
  • Wat je huidige hypotheekvorm is en het aantal delen van de lening en hoe lang staat de rente nog vast
  • Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek komen de kosten voor advies, bemiddeling, notaris en taxateur er wederom bij
  • Heb je voldoende spaargeld om de boeterente en bijkomende kosten van te betalen? Zo niet dan is rentemiddeling misschien nog een optie

Om een beter beeld te krijgen van de kosten die bij het oversluiten van de hypotheek er eventueel bij kunnen komen kun je hier een rekenvoorbeeld vinden. Echter is dit per situatie verschillend en kan het voor jou dus anders zijn.

Wil je jouw hypotheek oversluiten?

Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat het oversluiten van jouw hypotheek voordelig kan zijn voor jou? Laat een hypotheekadviseur dan jouw persoonlijke situatie checken en kijk samen of het oversluiten van je hypotheek inderdaad een voordeel heeft.

Ook interessant