Woonleningen

Hypotheek kort of lang vastzetten?

Hypotheek kort of lang vastzetten?
Eindelijk heeft u uw droomwoning gevonden... En dan komt de realiteit om de hoek gluren, wanneer de bank u vraagt of u een lening met vaste of variabele rentevoet wil. Een lange rentevastperiode, zoals 20 jaar, biedt u lange tijd zekerheid. Daartegenover staat de variabele rente. U aarzelt en twijfelt nog? Geen nood: klop aan bij de professionele hypotheker.

Vaste rentevoet=zekerheid

Welke formule u kiest, zal voor een groot stuk afhangen van uw profiel. Wie liever op veilig speelt, grijpt eerder naar een vaste rentevoet. In dat geval ligt het risico helemaal bij de bank. Stijgt de rente gedurende de looptijd van uw lening, dan blijft u precies evenveel rente betalen. Op dat moment wordt uw lening voor de bank minder interessant of misschien zelfs verlieslatend. Aangezien het risico van een rentestijging voor de bank groter is, zal een lening met een vaste rente altijd duurder uitvallen bij de start.

De kans bestaat natuurlijk ook dat de rente tijdens de looptijd daalt, waardoor u soms nog lange tijd met een (te) hoge rentevoet opgezadeld zit. In dat geval blijft het mogelijk om de lening vervroegd terug te betalen en een nieuw krediet af te sluiten. Dat kan in uw voordeel uitdraaien, ook al hangen aan die oefening extra kosten vast.

Variabele hypotheekrente of korte rente

Een hypothecaire lening wordt vaak voor langere tijd afgesloten zoals bijvoorbeeld een hypotheekrente 20 jaar vast. Bij een variabele rente, ook wel korte rente genoemd, de kortste rentevastperiode die mogelijk is, stelt de geldverstrekker de rente per maand, kwartaal of per half jaar vast. Daardoor profiteert u direct van een rentedaling, maar voelt u ook meteen de invloed van een rentestijging in uw hypotheeklasten. Wanneer de variabele rente stijgt, stijgen ook de maandelijkse lasten. Wanneer u kiest voor een variabele rente, dient u hier rekening mee te houden.

Van variabele rente naar vaste rente

Het is echter wel mogelijk om uw korte rente om te zetten in een vaste rente. U dient er rekening mee te houden dat aanbieders van variabele rente een opslag in rekening kunnen brengen als u de variabele omzet naar een rentevastperiode. Ook al is dat het geval, het kan toch de moeite waard zijn. Voor meer dan deskundige uitleg kan u zeker bij NIBC direct terecht. Dé experts op het vlak van hypotheken.

Ook interessant