Woonleningen

Huis kopen? Denk dan ook aan een overlijdensrisicoverzekering

Huis kopen? Denk dan ook aan een overlijdensrisicoverzekering
Ga je binnenkort een huis kopen? Dan is het slim om bij het afsluiten van de hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering te overwegen. We leggen je graag uit waarom dat zo is. Van iedereen die een eigen woning bezit, heeft ongeveer 60 procent een overlijdensrisicoverzekering.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Maar wat is een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk en hoe werkt deze?

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die wordt afgesloten op naam van iemand. Als deze persoon komt te overlijden ontvangen zijn/haar nabestaanden een uitkering van de verzekeringsmaatschappij.

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicopolis worden vooraf drie dingen bepaald:
  1. De hoogte van de uitkering
  2. De looptijd van de verzekering
  3. Of de uitkering gelijk blijft of daalt gedurende de looptijd
Het belangrijke kenmerk van deze verzekering is dat er alleen wordt uitgekeerd als de verzekerde overlijd binnen de looptijd. Daarom ligt de uitkering vaak behoorlijk hoog. Meestal meer dan 100.000 euro per verzekerde.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Het idee van een verzekering tegen overlijdensrisico is dat deze nabestaanden beschermd tegen financiële problemen die kunnen ontstaan na het overlijden van de verzekerde.

Een voorbeeld:
Robert en Vera gaan samen een huis kopen. Hiervoor sluiten zij gezamenlijk een annuïtaire hypotheek af van 350.000 euro.

Robert verdient circa 55.000 bruto per jaar. Vera verdient ongeveer 45.000 euro bruto per jaar. De hypotheeklasten van circa 1.150 euro netto kunnen ze gezamenlijk prima dragen. Maar als één van hen komt te overlijden, valt een fors deel van het inkomen weg en worden de vaste lasten te hoog. Het huis moet mogelijk noodgedwongen verkocht worden.

Een overlijdensrisicoverzekering kan hierin een oplossing bieden. Als Robert of Vera komt te overlijden, krijgt de ander een uitkering van de verzekeraar. Dit geld kan worden gebruikt om (een aanzienlijk deel) van de hypotheek af te lossen. Het huis hoeft dan niet verkocht te worden, omdat de hypotheeklasten direct flink omlaag gaan.

Andere situaties

Ook in andere situaties kan de overlijdensrisicoverzekering uitkomst bieden na vroegtijdig overlijden, bijvoorbeeld:
  • Voor het kunnen blijven betalen van de vaste lasten, zoals de huur, energierekening en boodschappen
  • Om de studie van de kinderen te kunnen blijven bekostigen
  • Om een schuld af te lossen

Soms is de verzekering zelfs verplicht. Je hypotheekverstrekker kan hier meer over vertellen.