Houten schutting of hout beton schutting?

Bron: Bouw & Wonen
Houten schutting of hout beton schutting?
Als u op zoek gaat naar een schutting is het kiezen van het materiaal vaak de eerste stap. De meest voorgestelde opties zijn een houten schutting of hout beton schutting. Het bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw schutting, maar beide hebben ook bepaalde voor- en nadelen die het voor u een geschikte schutting maken of juist niet.

Houten schutting

De naam zegt het al: een houten schutting bestaat volledig uit hout: houten schuttingpalen en houten tuinschermen of losse houten planken. De natuurlijke uitstraling maakt hout populair en veel houtsoorten passen dankzij de neutrale kleur bij nagenoeg iedere tuin. Een trend in houten schuttingen is douglas hout. Er zijn kant en klare tuinschermen van douglas, maar ook een schutting van los douglas tuinhout is in opkomst. Douglas heeft een warme, lichte kleur die na verloop van tijd mooi vergrijst. Dit geeft een landelijke uitstraling, daarom zie je deze schuttingen vaak terug in groene, natuurlijke tuinen. Er wordt dan meestal gebruik gemaakt van Zweeds rabat planken, die dankzij het speciale profiel deels over elkaar heen vallen. Dat versterkt het landelijke karakter ervan. Maar ook zwarte douglas schuttingen worden steeds vaker gekozen. Een moderne variant van de houten schutting die dankzij de mooie ‘vlam’ in het hout ook een karakteristieke natuurlijke uitstraling heeft.

Naast douglas hout zijn er ook schuttingen van andere houtsoorten, zoals geïmpregneerd grenen of vuren. Deze houtsoorten hebben een lichte kleur en worden vaak gekozen om de neutrale uitstraling. Hierdoor zijn ze te combineren met verschillende tuinstijlen: het sluit mooi aan bij een groene tuin, maar kan ook juiste een leuk natuurlijk accent zijn in een moderne tuin met veel steen.

Een andere populaire houtsoort is hardhout. Dit is duurzamer dan geïmpregneerd hout en douglas hout en heeft een donkere, meer uitgesproken kleur met warme uitstraling. Voor het plaatsen van een houten schutting wordt ook vaak gekozen voor hardhouten schuttingpalen. Deze gaan lang mee en worden daarom ook vaak gecombineerd met tuinschermen van minder duurzame houtsoorten.

Hout beton schutting

Een hout beton schutting is een combinatie van hout en beton. Deze schutting komt in veel verschillende samenstellingen voor, want er zijn eindeloos veel combinaties te bedenken. Het grote voordeel is dat de basisconstructie van beton is, dus de schuttingpalen en onderconstructie. Dit zorgt ervoor dat het hout niet in aanraking komt met vocht uit de grond en daardoor gaat het langer mee. Betonnen palen kunnen bovendien niet rotten zoals houten palen na verloop van tijd wel gaan doen, en ook daarom is een hout beton schutting duurzamer.

Spreekt dit u aan, maar vindt u een houten schutting mooier? Dan kunt u kiezen voor een hout beton schutting met een lage betonband, zodat er zoveel mogelijk van het houten tuinscherm te zien is. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling, maar dankzij het beton gaat het langer mee dan een houten schutting.

Voor de liefhebbers van de stoere uitstraling van het beton zijn er ook hoge betonplaten die gecombineerd worden met een korter houten tuinscherm. Hierdoor is het beton nadrukkelijk in beeld, wat zorgt voor een robuuste schutting. Vaak kunt u kiezen voor betonplaten met een motief, waardoor u de uitstraling helemaal zelf kunt bepalen.

Twijfelt u nog welke schutting bij u past? Bekijk dan eens online voorbeelden van houten schuttingen en hout beton schuttingen. Of ga bij een specialist in de buurt langs om voorbeelden te bekijken en advies te vragen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo