Tuinmeubels

Zelf je tuinmeubelen maken? Ga voor Douglas hout

Zelf je tuinmeubelen maken? Ga voor Douglas hout
Wil je zelf je tuinmeubelen maken? Dan kom je al snel uit bij de vraag welk hout hier geschikt voor is. Er zijn maar weinig soorten hout die je gewoon het hele jaar buiten kunt laten staan. Veel houtsoorten gaan na verloop van tijd schimmelen of zelfs rotten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je binnen twee jaar alweer nieuwe tuinmeubelen staat te timmeren, dus een goede houtkeuze is erg belangrijk. Wil je zelf een aantal mooie tuinmeubelen maken? Dan ga je voor Douglas hout!

Wat is Douglas hout?

Douglas hout komt van de Douglas spar. Deze spar komt oorspronkelijk uit Noord Amerika, waar hij de Oregon Pine wordt genoemd. Sir David Douglas heeft de zaden begin 19e eeuw in Europa geïntroduceerd, waar de boom goed is aangeslagen. Deze spar heeft echter een heel andere manier van groeien in Europa dan in Noord Amerika, dus heeft hij hier een andere naam gekregen: de Douglas spar. Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit noord-west Europa.

Duurzaam

Douglas hout komt van een spar die in het oorspronkelijk leefgebied maar heel langzaam groeit. De boom kan wel enorm groot worden, maar doet daar tientallen jaren over. In Noord Europa (bijvoorbeeld Scandinavië) groeit de boom iets sneller, ook al is het hout van de boom dan wat minder hard en sterk dan dat van de Amerikaanse bomen. Toch heeft het nog steeds een bijzonder hoge duurzaamheid: het hout gaat 10-15 jaar mee als het onbehandeld buiten wordt gebruikt! Koop je Douglas hout met een FSC keurmerk dan koop je hout uit duurzaam beheerde bossen. Dit betekend onder andere wanneer er een spar wordt gekapt voor de houtproductie, er een andere spar voor in de plaats wordt geplant. Zo wordt het evenwicht bewaard en is er geen sprake van ontbossing. Het hout is daardoor duurzaam en milieuvriendelijk om te gebruiken.

Sterk

De reden dat Douglas hout populair is, is natuurlijk niet alleen omdat het zo goed is voor het milieu. Nee: het is bijzonder sterk hout. Dit hout is veel sterker dan grenenhout of vurenhout. Vrijwel elke houtsoort moet worden geïmpregneerd om buiten te kunnen blijven staan, maar dat is bij Douglas hout niet nodig! Dit hout is van nature zo sterk dat het vrijwel niet rot of beschimmelt; ideaal dus om te gebruiken voor tuinmeubelen. De meubels hoeven niet binnen te staan, een beschermhoes is voldoende om de meubelen veilig de winter te laten doorstaan. Uiteraard is het voor de levensduur wel handig om ook het Douglas hout bijvoorbeeld te voorzien van een behandeling met bijvoorbeeld olie of beits.

Bewerkbaar

Het Douglas hout kan goed bewerkt worden. Wil je zelf je tuinmeubelen maken, dan kun je kiezen voor palen en balken, maar ook voor mooie Douglas planken. Deze zijn sterk genoeg om van alles van te kunnen maken: van bankjes tot tafels en van loungesets tot ligstoelen.

Verkleuringen

Zoals elke houtsoort verkleurd ook Douglas hout onder invloed van het weer en de zon. In dit geval is dat echter helemaal niet erg: hierdoor krijgt het hout al snel een mooi karakteristiek en verouderd uiterlijk, wat precies is wat we van deze houtsoort verwachten. Het hout verkleurt van een lichte geelrode tint naar een prachtige, blauw grijzige tint. Verder kan het hout onder invloed van het weer barsten vertonen, maar ook dit geeft het hout alleen een nog mooier en meer doorleefd karakter.

Voorbeelden van tuinmeubelen die je zelf kunt maken van Douglas hout

Het eerste meubel dat absoluut een aanrader is om zelf te maken van Douglas hout, is dit schattige bankje. Het benut de ruimte onder de boom en past er mooi bij. Je kunt ziet dat het hout onbewerkt is gebleven, waardoor het een lichte en heldere tint heeft en de nerven zichtbaar blijven.

Zelf je tuinmeubelen maken? Ga voor Douglas hout

Douglas tuintafel

Wanneer je een overkapping of terras maakt van Douglas hout, is het mooi om er ook meteen een bijpassende tafel bij te maken. Dit levert een robuuste, sterke en duurzame tafel op die jarenlang mee gaat. Bovendien wordt de tafel eigenlijk elk jaar mooier door de typische verkleuring van het hout.

Zelf je tuinmeubelen maken? Ga voor Douglas hout

Douglas tafelset

Ook deze prachtige, complete set is gemaakt van Douglas hout. Het zorgt ervoor dat je op een mooie manier heel veel extra zitruimte creëert onder het afdak. Uiteraard is het ook mogelijk om de meubels gewoon buiten te laten staan, of je gebruikt er een afdekhoes overheen in de wintermaanden.

Zelf je tuinmeubelen maken? Ga voor Douglas hout

Douglas picknick set

Douglas hout wordt tegenwoordig ook veel gebruikt voor picknick sets. Natuurlijk kan er een standaard picknicktafel van worden gemaakt, maar dit set is ook bijzonder mooi en origineel. Het hout is nu nog nieuw, maar zal later een warme oranjebruine tint krijgen die prachtig staat tegen de zwart afgewerkte wand.

Zelf je tuinmeubelen maken? Ga voor Douglas hout

Kortom: je kunt eigenlijk elk denkbaar tuinmeubel maken van Douglas hout. Het hout is te lijmen, maar kan ook getimmerd of geschroefd worden. Ben je een goede timmerman, dan kun je er ook allerlei andere verbindingen op los laten. Je kunt alles wat je nodig hebt voor het maken van deze prachtige meubels vinden bij HomingXL - dé online houtspecialist. Hier vind je ook meer informatie en inspiratie voor je eigen houtprojecten.

Ook interessant