Gezocht: 180.000 woningen voor een warme thuis

  BE   11 oktober 2022 Bron: Netwerk tegen Armoede
Gezocht: 180.000 woningen voor een warme thuis
Op 17 oktober vindt jaarlijks de Werelddag van Verzet tegen Armoede plaats, dé dag met wereldwijd aandacht voor de armoedeproblematiek. Dit jaar zet het Netwerk tegen Armoede het ‘recht op wonen’ centraal tijdens de actieweek die start op 10/10. Vlaanderen kampt met een wooncrisis. 180.000 gezinnen staan op de wachtlijst voor een sociale woning, vaak al jaren lang. Het woonbeleid faalt. “We willen garanties om het recht op wonen voor iedereen waar te maken. Het is tijd voor actie en oplossingen die echt werken: meer en betere sociale woningen en een woonbeleid dat de kwaliteit en de betaalbaarheid van private huurwoningen verbetert”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx. De actieweek werd afgetrapt op Werelddaklozendag op 10 oktober met een symbolische actie met wachtrij van krijtfiguren van het station Brussel-Noord tot het kabinet van Vlaams minister van Wonen Diependaele. Wij gingen nadien ook in gesprek met de minister zelf.

De wooncrisis teistert Vlaanderen al decennia

Ondanks dat de investeringen in het woonbeleid jaar na jaar stijgen, blijft de woonnood nog sneller toenemen. Dat manifesteert zich op verschillende vlakken. De wachtlijsten voor sociale woningen nemen jaar na jaar toe, intussen loopt het aantal volgens de meest recente cijfers op tot 182.000. De verstrengde toegang haalt mensen uit de statistieken, maar vermindert de woonnood niet. Het bouwritme van sociale woningen is onvoldoende om de woonnood terug te dringen. Er is een enorme krapte op de private huurmarkt en een groot tekort aan sociale woningen. De kwaliteit van de woningen laat zeer te wensen over, zowel op de private als sociale huurmarkt. Daar komen de energiecrisis en de steeds stijgende huurprijzen bovenop.

Drie centrale eisen voor een beter sociaal woonbeleid

Het Netwerk tegen Armoede wil garanties om het recht op wonen voor iedereen waar te maken. Mensen in armoede uit onze verenigingen waar armen het woord nemen hebben concrete beleidsaanbevelingen uitgewerkt rond drie centrale eisen:
 1. Verhoog het bouwritme voor sociale woningen: hoe zetten we beschikbare middelen om in stenen?
 2. Ondersteun private verhuurders in ruil voor betaalbare en kwaliteitsvolle woningen voor de 180.000 wachtenden op een sociale woning. De MijnVerbouwLening zet al een stap in de juiste richting, maar wij vragen meer focus en ambitie.
 3. Stimuleer woonmaatschappijen om verder en meer in te huren op de private huurmarkt, volgens het model van de sociale verhuurkantoren.
  In een gesprek met minister Diependaele op 10 oktober kaartte een delegatie van het Netwerk tegen Armoede ook het nieuwe toewijzingsmodel voor sociale huur aan. Dat legt immers heel zwaar de nadruk op lokale binding en dreigt zowel nieuwkomers als huurders in een kwetsbare positie uit te sluiten. De delegatie bestond uit de verenigingen van de overleggroep wonen van het Netwerk tegen Armoede en het consortium ‘Recht op betaalbaar wonen, geen enkel mens op straat’ van Gent.

  Een goede en betaalbare woning geeft ruimte voor andere zaken

  Armoede situeert zich vaak op verschillende levensdomeinen, maar een goede en betaalbare woning vormt een belangrijk vertrekpunt. Heel wat mensen in een kwetsbare positie besteden de helft of tot zelfs tweederde van hun inkomsten aan huishuur, energiekosten en voeding. Nu al deze basisbehoeften duurder worden, komt het water hen nog meer aan de lippen te staan of gaan ze helemaal kopje-onder. Een ervaringsdeskundige getuigt: "Ik betaal 650 euro per maand voor een huurwoning in regio Gent, met enkel glas en zonder dakisolatie. Mijn energiefactuur swingt de pan uit. Ik sta ondertussen al 3 jaar op de wachtlijst voor een sociale woning, maar ik heb zeker nog enkele jaren te gaan. Mijn huisbaas zegt dat het niet van niet willen is, maar dat hij zelf niet de middelen heeft om de nodige investeringen te doen.” Het Netwerk tegen Armoede verzamelde heel wat verhalen over de woonsituatie van kwetsbare mensen in het kader van de campagne rond 17/10. Een rode draad doorheen heel wat verhalen is dat de zekerheid over een goede en betaalbare woning rust geeft in hun huis en ruimte geeft om andere zaken aan te pakken.

  Actieweek in heel Vlaanderen en Brussel

  Het Netwerk tegen Armoede heeft de actieweek in aanloop naar de Werelddag van Verzet tegen Armoede afgetrapt op Werelddaklozendag op 10 oktober met een symbolische actie met een wachtrij van krijtfiguren op de stoep van het station Brussel-Noord tot aan het kabinet van Vlaams minister van Wonen Diependaele. Dat was ook het startmoment van de socialemediacampagne om het onrecht, de eisen en de treffende getuigenissen van kwetsbare mensen met een verschillend woonprofiel onder de aandacht te brengen. In de week van 10/10 en op 17/10 staat een heleboel acties en activiteiten van de 57 verenigingen op het programma over heel Vlaanderen en Brussel. De website www.17oktober.be staat centraal in de campagne en geeft inzicht in het thema en de centrale eisen, bevat een kalender met alle acties en activiteiten, campagnemateriaal, foto’s en filmpjes, artikels ...


  Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo