Vastgoed

Gemiddelde prijs appartementen stijgt voor het eerst boven €750

Gemiddelde prijs appartementen stijgt voor het eerst boven €750
Na het woelige coronajaar 2020 lijkt de huurmarkt zich min of meer te stabiliseren qua prijzen. In vergelijking met het voorjaar van 2020 is de huurprijs in Vlaanderen gestegen met 1,8%. Opvallend is wel dat het aantal transacties de eerste zes maanden van dit jaar met een kleine 25% toenam in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar toen de huurmarkt tijdelijk op slot ging.

“En daarmee zitten we terug op het niveau van voor de coronapandemie. De impact van het op slot doen van de markt komt in het aantal transacties duidelijk tot uiting. De gemiddelde huurprijs van alle woningtypes in Vlaanderen nadert ondertussen de kaap van 800 euro. De gemiddelde huurprijs voor een appartement (twee op drie verhuringen) heeft de grens van 750 euro overschreden”, legt directeur Communicatie Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen uit.

2020 zal voor altijd geboekstaafd staan als het coronajaar. Een jaar dat bijgevolg ook op de huurmarkt een gigantische impact heeft gehad. Het voorjaar van 2021 zag er op dat vlak gelukkig al anders uit. Er konden – met strikte veiligheidsmaatregelen – bezichtigingen doorgaan en huurcontracten afgesloten worden. De vastgoedsector kon zo de vele zoekenden opnieuw richting een nieuwe woonst begeleiden, zij het nog steeds in een marktcontext waarbij de vraag het aanbod overstijgt, zeker in het iets meer betaalbare segment.

In vergelijking met het voorjaar van 2020 is de huurprijs in Vlaanderen gestegen met 1,8%. Voor alle woningtypes samen benadert de gemiddelde prijs nu de grens van €800. “Het is niet geheel onrealistisch te verwachten dat deze in het najaar van 2021 of de loop van 2022 bereikt zal worden”, gaat Thijs verder. Een belangrijke drijvende factor hierachter zijn de appartementen. Zoals ook de voorbije jaren het geval was, vormden zij in de eerste helft van 2021 opnieuw het leeuwendeel van het aantal verhuringen. Iets meer dan twee derde van alle verhuringen hebben betrekking op een appartement.

En, de gemiddelde huurprijs blijkt bij de appartementen die zijn aangeboden via een vastgoedkantoor toch vrij stevig te zijn toegenomen. In vergelijking met december 2020 gaat het om een toename met 2,1%, ofwel €16 extra. “De gemiddelde huurprijs voor een appartement heeft daarbij voor het eerst de kaap van €750 genomen”, weet CIB Vlaanderen.

Ook interessant