Vastgoed

Woningen verkopen 10% sneller door Corona

Woningen verkopen 10% sneller door Corona
Zimmo en Stadim hebben samen een analyse gemaakt over de impact van Covid-19 op de publicatietijd van vastgoedadvertenties. Uit het onderzoek blijkt dat huizen in héél Vlaanderen tien tot zestien procent minder lang online staan dan voor de eerste lockdown. Wie een huis wil kopen, moet dus snel zijn. Potentiële kopers gaan bovendien bewust op zoek naar een huis mét tuin. Er is één uitzondering op te merken, namelijk in Antwerpen waar er een heuse rush lijkt te zijn op appartementen. De duur dat een appartement te koop staat is met dertig procent gezakt.

Duurdere woningen minder lang te koop

Het post-lockdowntijdperk heeft duidelijk een impact gehad op de duur dat vastgoedzoekertjes online staan. De berichten uit de vastgoedwereld dat er vooral meer vraag is naar huizen met tuin kloppen: gemiddeld staan dergelijke woningen zes tot tien procent minder lang online in vergelijking met de periode voor de eerste lockdown.

De advertenties voor appartementen staan daarentegen iets langer online. Dit effect is het duidelijkst waarneembaar bij appartementen in een hogere prijsklasse. Zo staan appartementen boven €450.000 tot acht procent langer online. Potentiële kopers van appartementen uit de hogere prijsklassen willen ruimer wonen en gaan op zoek naar een huis.

Opvallende trend in Antwerpen

De vergelijking van het aantal dagen dat huizen te koop staan in de stad Antwerpen en haar districten enerzijds, de stedelijke rand1 en de groene rand anderzijds2 volgt de algemene tendens. Vooral in de stedelijke rand rond Antwerpen staan huizen tot twaalf procent minder lang te koop. In de groene rand en Antwerpen stad is dit respectievelijk zeven en zes procent. De “groene” rush naar huizen met tuin is het sterkst in de stedelijke rand.

Woningen verkopen 10% sneller door Corona
In tegenstelling tot de rest van Vlaanderen, zijn de appartementen in Antwerpen centrum ook erg in trek. Flats uit de prijsklasse van €250.000 tot €350.000 staan tot wel 29% minder lang online! Het aanbod is eveneens fors gegroeid, zelfs verdubbeld in 2020. Er is dus geen schaarste waardoor de prijs plots zou kunnen stijgen. Ook in de lagere én hogere segmenten zien we de populariteit van appartementen in Antwerpen toenemen. Goedkopere appartementen doen het vooral goed in de beleggings- en verhuurmarkt, terwijl de duurdere appartementen aantrek blijven vinden.

In de groene en stedelijke rand van Antwerpen staan appartementen dan weer langer te koop, tot wel zeventien procent langer. Dit effect is terug te brengen naar de vraagshift naar huizen.

Kust en grote Vlaamse steden

Aan de kust is er geen impact van COVID-19 op de publicatietijd van vastgoedadvertenties. De oorzaak van deze stabiliteit is te wijten aan de gestegen vraag naar appartementen als tweede verblijf. Die gestegen vraag werd snel gematcht met een prijsstijging van de vastgoedprijzen met zeven procent over drie kwartalen3. Die stijging van de vastgoedprijzen heeft vervolgens voor stabiliteit van de publicatietijd gezorgd.

In de regio rond Mechelen staan huizen tot wel 35 procent langer online. De prijzen van huizen zijn in Mechelen sinds de eerste lockdown met 3% gestegen, en stegen daarvoor jaarlijks met een stevige 5%. Mogelijk kan de sterke stijging van vastgoedprijzen in Mechelen gekoppeld worden aan de evolutie van de online termijn van zoekertjes: de vraagprijzen zijn hier mogelijk sterker gestegen dan wat de markt bereid is te betalen. De stijging van de prijzen heeft dus een soort saturatiepunt bereikt waardoor huizen langer te koop staan.

De overige Vlaamse steden volgen de algemene trend. Zo kent Gent kent een daling van elf procent in de onlinetermijn. Ook hier ondergaat de vastgoedmarkt een prijsstijging, maar dat heeft nog geen impact op de duurtijd online. Huizen in Brugge, Hasselt en Leuven staan eveneens minder lang te koop. In Hasselt en Brugge is de trend iets sterker, namelijk een snellere verkoop met respectievelijk twaalf en dertien procent. In Leuven is de algemene tendens minder sterk aanwezig, toch zien we een daling van 6 procent in de onlinepublicatietijd.

De duur dat een zoekertje online staat blijft veruit het kortste in Gent , namelijk 6 weken. Een woning staat het langst online in Mechelen: 9 weken.

  1. Hemiksem, Aartselaar, Edegem, Mortsel, Borsbeek, Wommelgem, Wijnegem en Schoten
  2. Schelle, Niel, Boom, Rumst, Kontich, Hove, Lint, Boechout, Ranst, Schilde, Brasschaat, Kapellen en Stabroek
  3. Bron: Statbel

Ook interessant