Huurprijzen in Vlaanderen met 2,3% gestegen

  BE   16 februari 2021 Bron: CIB Vlaanderen
Huurprijzen in Vlaanderen met 2,3% gestegen
De coronacrisis heeft zich in 2020 sterk laten voelen op de private huurmarkt en zal dat gedurende vele jaren blijven doen. De achterstand die door de eerste lockdown in maart 2020 werd opgebouwd, kon niet weggewerkt worden met wachtlijsten tot gevolg. In 2020 bedroeg de gemiddelde huurprijs 778€. Dat is 17€ meer dan in 2019, goed voor een stijging met 2,3%. Vlaams-Brabant blijft voor alle woningtypes, uitgezonderd de studio’s, met voorsprong de duurste provincie om te huren. Antwerpen houdt dan weer stand als duurste stad om te huren met een gemiddelde huurprijs van 942€ voor een appartement. Opvallend is wel dat, omwille van de coronaproblematiek en de lockdown, de huurmarkt in een versneld tempo aan het digitaliseren is.

Kristophe Thijs, communicatiedirecteur van CIB Vlaanderen:
“Aan de huurprijsevolutie voor 2020 merk je het nog niet maar we horen van alle vastgoedkantoren hetzelfde verhaal. Lange wachtlijsten na de eerste lockdown met mensen die de makelaars ook vandaag nog niet allemaal aan een woning hebben kunnen helpen. Naarmate de economische schade duidelijk wordt, zal blijken hoe de vraag naar huurwoningen er in de toekomst uitziet. Iedereen verwacht dat die opnieuw een stuk hoger zal liggen, met tal van vraagtekens of het aanbod zal (kunnen) volgen.”

Qua aantal verhuringen hebben we in de 2de jaarhelft zeker niet de volledige achterstand uit het voorjaar ingehaald. In de eerste zes maanden van 2020 vonden er in Vlaanderen en Brussel 17,2% minder verhuringen plaats dan in dezelfde periode in 2019. Het najaar was wat beter (2,4% meer verhuringen dan in het tweede semester van 2019) maar de wachtlijsten zijn bij veel vastgoedkantoren zeker nog niet weg.

Een ander gevolg: versnelde digitalisering. We zitten niet meer veraf van het moment waarop de huurder volledig digitaal zijn kandidatuur stelt en die vervolgens online verder wordt behandeld. CIB Vlaanderen lanceert daarvoor de Clee-tool, die volledig gratis te gebruiken is, zowel voor de vastgoedkantoren als voor huurders en verhuurders. De tool is ontwikkeld in nauwe samenwerking met minister van Wonen Matthias Diependaele en het Agentschap Wonen-Vlaanderen. Clee wordt de komende maanden breed uitgerold.

Gemiddelde huurprijs in Vlaanderen met 2,3% gestegen

In 2020 bedroeg de gemiddelde huurprijs 778€. Dat is 17€ meer dan in 2019, goed voor een stijging met 2,3%. Niet toevallig zijn die cijfers exact hetzelfde bij de appartementen. Die maakten opnieuw 2/3de uit van alle nieuwe verhuringen. De gemiddelde huurprijs voor een appartement is toegenomen tot 736€. De sterkste stijging zien we bij de kamers. Daar gaan de prijzen al langer vrij stevig omhoog.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo