Vastgoed

Gemeenten aangewezen partij voor oplossing leegstand kantoren

Ruim twee derde van de vastgoedprofessionals is van mening dat de huidige leegstand van kantoren is uitgegroeid tot een breed maatschappelijk probleem. Alhoewel de vastgoedsector van mening is dat met name de beleggers en ontwikkelaars verantwoordelijk zijn voor de huidige leegstand, ziet men de gemeenten als de aangewezen partij om een oplossing te bieden. Zij moeten de voorwaarden scheppen voor de mogelijkheden van herbestemming (83%) en daarnaast strenge eisen stellen aan toekomstige plannen voor het bouwen van nieuwe kantoren (73%). Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 230 vastgoedprofessionals.

Ingrijpen overheid in kantorenmarkt noodzakelijk

Momenteel staat 14% van het kantorenpark in Nederland leeg. Dat deze structurele leegstand problematische vormen aanneemt, daar zijn de betrokken partijen het wel over eens. Maar uit recent onderzoek van USP blijkt dat de vastgoedsector weinig vertrouwen heeft in de zelfregulering van de markt. Meer dan de helft van de vastgoedprofessionals verwacht dat de problemen alleen maar gaan toenemen als er niet wordt ingegrepen door gemeenten en overheid (51%). Vastgoedontwikkeling wordt met name gedreven door hoge rendementen en te weinig door de vraag in de markt. Ruim drie kwart van de vastgoedprofessionals (78%) vindt dat de eigenaren en beleggers de leegstaande kantoren moeten afwaarderen om zo de huidige leegstand terug te dringen. Echter, afwaarderen betekent verlies nemen op het onderpand en dat vermindert de dekking bij geldverstrekkers. Naar verwachting zal dit dan ook niet snel gebeuren.

Benodigde maatregelen op de kantorenmarkt

Het is aan de gemeenten in samenwerking met de landelijke overheid om deze impasse te doorbreken vindt maar liefst 81%. Dit kan bijvoorbeeld door het wijzigen van bestemmingsplannen en het fiscaal aantrekkelijk maken van herontwikkeling. Hierbij valt te denken aan afschaffing van overdrachtsbelasting bij herbestemming of vervroegd fiscaal afschrijven. Daarnaast kan ook de grondprijs worden verhoogd, zodat herontwikkeling financieel aantrekkelijker wordt dan nieuwbouw. Ook dient bij de (her)ontwikkeling meer rekening te worden gehouden met de maatschappelijke ontwikkelingen zoals het nieuwe werken en de vergrijzing waardoor de beroepsbevolking afneemt (60%). Momenteel wordt daar nog te weinig rekening mee gehouden en worden kantoorpanden niet multifunctioneel ontwikkeld vindt 68% van de vastgoedprofessionals. Door meerdere functies op één locatie te combineren (wonen, werken, winkelen), kan een gebouw multifunctioneel worden ingezet en wordt de omgeving aantrekkelijker voor toekomstige werknemers. Als belegger loop je dan minder risico dat het pand in de toekomst onbruikbaar wordt en, met de komende schaarste op de arbeidsmarkt, heb je als werkgever met een aantrekkelijke locatie een streepje voor.

Ook interessant